38

Στη σύσταση πενταμελούς αντιπροσωπείας, που θα παρακολουθήσει με το καθεστώς του παρατηρητή τη δίκη του βραβευμένου Τούρκου συγγραφέα Ορχάν Παμούκ, η οποία θα αρχίσει στις 16 Δεκεμβρίου στην Τουρκία, προχώρησε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετέχει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, είναι ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ Κάμιελ Έρλινγκς (ΕΛΚ, Ολλανδία). Τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας είναι οι ευρωβουλευτές Αντριου Νταφ (Φιλελεύθερος, Βρετανία), Φελέκνας Ούκα (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, Γερμανία) και Τζέφρεϊ Φαν Όρντεν (ΕΛΚ, Βρετανία).

Ο Ορχάν Παμούκ παραπέμπεται σε δίκη βάσει του πολυσυζητημένου για περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης άρθρου 301 του πρόσφατα αναθεωρημένου ποινικού κώδικα, «για εξύβριση της τουρκικής ταυτότητας», επειδή αναφέρθηκε στη σφαγή των Αρμενίων το 1915.

Συγκεκριμένα, ο Παμούκ είχε δηλώσει σε ελβετική εφημερίδα ότι «30.000 Κούρδοι και ένα εκατομμύριο Αρμένιοι σκοτώθηκαν σε εδάφη της Τουρκίας και κανείς, παρά μόνο εγώ, τολμώ και μιλάω γι αυτό».

Υπενθυμίζεται ότι το 2003 και το 2004 η Ευρωβουλή είχε συστήσει μια ανάλογη αντιπροσωπεία που παρακολούθησε τη δίκη της βραβευμένης με το βραβείο Ζαχάροφ κουρδικής καταγωγής βουλευτού Λεϊλά Ζάνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ