Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Πιέσεις από τη ΔΕΗ για νέα αύξηση τιμολογίων ρεύματος κατά 5,5% το 2006

Πιέσεις από τη ΔΕΗ για νέα αύξηση τιμολογίων ρεύματος κατά 5,5% το 2006

Αυξήσεις τιμολογίων περίπου στο 5,5% -πέραν της μεσοσταθμικής του 3,5% που επέβαλε τον Σεπτέμβριο- ζητά η ΔΕΗ από τη ΡΑΕ και την κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι το 2006 θα είναι δύσκολη χρονιά λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου, αλλά και της συρρίκνωσης των κερδών της.

88

Αυξήσεις τιμολογίων περίπου στο 5,5% -πέραν της μεσοσταθμικής του 3,5% που επέβαλε τον Σεπτέμβριο- ζητά η ΔΕΗ από τη ΡΑΕ και την κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι το 2006 θα είναι δύσκολη χρονιά λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου, αλλά και της συρρίκνωσης των κερδών της.

Εκτός από την ιδέα να καθιερώσει η ΔΕΗ «τιμολόγια με ρήτρα πετρελαίου» (δηλαδή προσαρμοσμένα στην πορεία του «μαύρου χρυσού») και να επιβάλει «τέλος ρύπων», η εταιρεία επιμένει σθεναρά στην αύξηση των τιμολογίων πριν από τον Σεπτέμβριο του 2006, οπότε δικαιούται κανονικά την ετήσια αναπροσαρμογή.

Κορυφαίο στέλεχος της ΔΕΗ σε δηλώσεις του στο «Βήμα» επισημαίνει ότι τα τιμολόγια ηλεκτρικού στην Ελλάδα είναι τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και γι΄ αυτό ζητείται αύξηση από τις αρχές του επόμενου έτους.

Το ίδιο στέλεχος υπογράμμισε μάλιστα ότι από το 2006 πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το κόστος της αέργου ισχύος για τον υπολογισμό των τιμολογίων.

Σε συνέντευξή του πάντως ο υπουργός Oικονομίας Γ.Αλογοσκούφης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκριθούν οι αυξήσεις λέγοντας ότι «έχουν ήδη γίνει οι αυξήσεις στη ΔΕΗ για φέτος και είναι χαμηλές. Θα γίνει καινούργια αξιολόγηση του χρόνου».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Δημήτρης Μανιατάκης έθεσε θέμα τιμολογιακής αναπροσαρμογής, μιλώντας την Τετάρτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο του ΥΠΑΝ για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας,
σημειώνοντας ότι φέτος θα υπάρξει επιβάρυνση ύψους 400 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, την ίδια ώρα που τα έσοδα από τις αυξήσεις στα τιμολόγια τα δύο τελευταία χρόνια θα φθάσουν τα 125 εκατ. ευρώ.

Απελευθέρωση αγοράς-Νέες μονάδες

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη δημιουργία των τριών ιδιωτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 900 MW για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας έως το 2010.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί το σχετικό κείμενο του διαγωνισμού και θα ακολουθήσει πρόσκληση σε όσους έλαβαν το 2001 άδειες ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και σε όσες τράπεζες δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά και ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν μεγάλες κλίμακας επενδύσεις.

Το «νήμα» της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρισμού θα κόψει πάντως η μονάδα των Ελληνικών Πετρελαίων, δυναμικότητας 390 ΜW στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του δ.σ. του ομίλου Π.Καβουλάκου στο Reuters, στα τέλη Δεκεμβρίου ο σταθμός θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία, ενώ τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν τον Ιανουάριο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Για τις δοκιμές η μονάδα παίρνει φυσικό αέριο από τη ΔΕΠΑ με προσωρινές συμβάσεις ενώ για την κανονική λειτουργία του σταθμού δεν έχει ακόμη αποφασισθεί ο προμηθευτής.

Σε πρώτη φάση τα ΕΛΛ.ΠΕ θα διαθέτουν ηλεκτρικό ρεύμα στο σύστημα (ΔΕΣΜΗΕ), αλλά ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές για πωλήσεις σε επιλέγοντες πελάτες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και στην Ιταλία που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως, ενώ εξετάζεται η δραστηριοποίηση στην εμπορία με εισαγωγές από χώρες, όπως η Βουλγαρία.

Στόχος των ΕΛΛ.ΠΕ είναι το δυναμικό τους στην παραγωγή να φθάσει τα 1.200 Mεγαβάτ, δηλαδή να ιδρύσουν άλλες δύο μονάδες 400 ΜW.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο