Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Πάνω από 6% αυξήθηκε φέτος η τουριστική κίνηση, εκτιμά το ΙΤΕΠ

Πάνω από 6% αυξήθηκε φέτος η τουριστική κίνηση, εκτιμά το ΙΤΕΠ

Οι αφίξεις τουριστών στην χώρα μας είναι πιθανό να υπερβούν το 6% φέτος, όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) στην τελευταία του έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

27

Οι αφίξεις τουριστών στην χώρα μας είναι πιθανό να υπερβούν το 6% φέτος, όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) στην τελευταία του έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Σύμφωνα με την έκθεση πάντως, με εξαίρεση τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα και τις γύρω περιοχές, η τουριστική εξέλιξη στην περιφέρεια δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική.

Τα νησιά του Ιονίου, με εξαίρεση την Κέρκυρα (+3,3%), έχουν πραγματοποιήσει μειώσεις (Κεφαλονιά -7,4% και Ζάκυνθος -5,1%) για το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου. Παρόμοια εξέλιξη σημειώθηκε και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Σάμος -16,9%, Μυτιλήνη -4,7%).

Η Ρόδος, στο δεκάμηνο, σημείωσε αύξηση 4,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2004, ενώ η Κως παρουσίασε μείωση 3,2%. Στην Κρήτη η κατάσταση είναι καλύτερη, αφού τόσο στο Ηράκλειο όσο και στα Χανιά σημειώνεται αύξηση των αφίξεων 6,3% και 4,3%, αντιστοίχως σε σχέση με το δεκάμηνο του 2004.

To ΙΤΕΠ τονίζει ότι «η ηγεσία του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης με την πρωτοφανή για τα ελληνικά τουριστικά δεδομένα διαφημιστική του εκστρατεία, αλλά και με το πρόγραμμα Μένουμε Ελλάδα, τόνωσε σημαντικά την εσωτερική τουριστική δραστηριότητα, έστρεψε το τουριστικό ενδιαφέρον σε ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας και απέτρεψε σημαντικό τμήμα δυνητικών τουριστών να αναζητήσει αναψυχή στο εξωτερικό».

Όσον αφορά τις ανταγωνίστριες χώρες, η Ισπανία, η Κροατία και η Τουρκία πραγματοποίησαν ρυθμούς αύξησης της τουριστικής κίνησης που κυμαίνονται από 6,3% (Ισπανία) μέχρι 23% (Τουρκία). Η Πορτογαλία υστέρησε και η αύξηση κυμαίνεται γύρω στο 4%. Η Ιταλία και η Γαλλία ανακάμπτουν, με ρυθμούς 4-5% και 2,5% αντιστοίχως.

Υπό ομαλές συνθήκες, υπάρχουν παράγοντες οι οποίοι λογικά θα λειτουργήσουν, ώστε το 2006 να είναι ένα καλό τουριστικό έτος για την Ελλάδα, υπογραμμίζει το ΙΤΕΠ, γεγονός που επιτρέπει τη διατύπωση της αισιόδοξης προβλέψης ότι το 2006 είναι πολύ πιθανόν να ξεπεράσει την αύξηση του 2005.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο