Αποφασισμένη η κυβέρνηση για εκκαθάριση στην ασφαλιστική αγορά, λέει ο Γ.Παπαθανασίου
Την πρόθεση της κυβέρνησης να μην δείξει ανοχή, για να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η εκκαθάριση της ασφαλιστικής αγοράς, επανέλαβε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ.Παπαθανασίου. Τόνισε ότι όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος, θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των παραβατών.
38
Την πρόθεση της κυβέρνησης να μην δείξει ανοχή, προκειμένου να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η εκκαθάριση της ασφαλιστικής αγοράς, επανέλαβε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου μιλώντας σε συνέδριο ασφαλιστικής εταιρίας.
Ο υπουργός ανέφερε ότι ο έλεγχος στην ασφαλιστική αγορά φέτος είναι ακόμα πιο σκληρός από πέρυσι και, όταν ολοκληρωθεί, θα γνωστοποιηθούν τα ονόματα των παραβατών.
Επανέλαβε ότι η ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα έχει πολλά περιθώρια ανάπτυξης, αφού σήμερα αντιστοιχεί σε ποσοστό μόλις 2,2% του ΑΕΠ, ενώ σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες το ποσοστό συμμετοχής στο ΑΕΠ φθάνει το 9%. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις παρεμβάσεις που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, για να καταστεί πιο ανταγωνιστικός και πιο αποδοτικός ο κλάδος.
«Μέχρι πρότινος, ο έλεγχος φερεγγυότητας των ασφαλιστικών εταιριών ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτος. Τα πιστοποιητικά φερεγγυότητας χορηγούνταν σαν να ήταν άδειες λαϊκών αγορών. Οι υπηρεσίες εποπτείας δέχονταν και θεωρούσαν ακριβές ό,τι δήλωναν οι εταιρίες. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στους καταναλωτές, αλλά και φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού, που έπλητταν κυρίως τις σοβαρές, υγιείς και συνεπείς απέναντι στο νόμο εταιρίες. Πάνω από όλα όμως, το καθεστώς ασυδοσίας και ανομίας τραυμάτιζε το κύρος και το αίσθημα εμπιστοσύνης της κοινωνίας στο σύνολο της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανασίου.
Όπως είπε, πέρυσι οι ασφαλιστικές εταιρίες αναγκάστηκαν να βάλουν 133 εκατ. ευρώ, για να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις που έδειξε ο έλεγχος. Φέτος, πρόσθεσε, ο έλεγχος είναι ακόμη πιο αυστηρός και βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Με το πέρας της διαδικασίας, το υπουργείο θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα των ελέγχων δίνοντας παράλληλα ονόματα και διευθύνσεις των εταιριών που δεν θα έχουν συμμορφωθεί και προσαρμοσθεί. Όσοι είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Οι υπόλοιποι θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Στόχος της πολιτικής μας είναι η προστασία των καταναλωτών και η προστασία των ασφαλιστικών εταιριών που είναι συνεπείς με τους νόμους» τόνισε.
Πρόσθεσε ότι η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον τρίτο πυλώνα του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, ενεργώντας συμπληρωματικά προς τα κύρια και επικουρικά ταμεία. «Εμείς με την πολιτική μας ενθαρρύνουμε μια τέτοια εξέλιξη. Χρειάζονται όμως και νέες πρωτοβουλίες από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιριών» κατέληξε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Πρόβλημα στον Ολυμπιακό: Τραυματίστηκε ο Τζόουνς (vid)
- Γαλατάσαραϊ-Γιουβέντους 5-2: Η «Μεγάλη Κυρία» υποκλίθηκε στην Κωνσταντινούπολη
- Ολυμπιακός – Μιλάνο 0-3: Ήττα για τις Ερυθρόλευκες από τις πανίσχυρες Ιταλίδες
- Έρευνα του ΠΑΣΟΚ για τους νέους στην Κεντρική Μακεδονία: Η οικονομική κρίση πέρασε, αλλά θέλουν να φύγουν
- No Other Land: Νέα επίθεση Ισραηλινών εποίκων κατά του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη Χαμντάν Μπαλάλ
- Μπενφίκα: Βασικός ο Παυλίδης κόντρα στη Ρεάλ (pic)
- Δεν αναγνωρίζει την καταγγελία της εργαζόμενης στην Πλεύση η Κωνσταντοπούλου: «Χυδαίο κατασκεύασμα, περιμένω υπομονετικά κανείς δεν έχει τη φερόμενη καταγγελία»
- Η λατρεία του σώματος – Η νέα σχεδιάστρια του Calvin Klein δε θέλει να γίνει μέλος της «αίρεσης» του οίκου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 17.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/diego-ph-ERDe79VhS1o-unsplash-1-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442