Νέα Υόρκη: Πειράματα που έγινα σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια ώστε να εκδηλώσουν μια μορφή της νόσου Αλτσχάιμερ δείχνουν ότι μια δίαιτα πλούσια σε κορεσμένα λίπη και πτωχή σε υδατάνθρακες μειώνει τα επίπεδα της πρωτεΐνης β-αμυλοειδές στον εγκέφαλο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Nutrition and Metabolism.

Ο Δρ Σάμιουελ Χέντερσον και συνεργάτες του από το Βέλγιο χρησιμοποίησαν ποντίκια που παρήγαγαν αυξημένα επίπεδα του β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο και εκτεταμένη εναπόθεση πλάκας.

Οκτώ από τα πειραματόζωα ακολούθησαν διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες και χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπη. Aλλα οκτώ ακολούθησαν διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και πλούσια σε λίπη για 43 ημέρες, αρχίζοντας σε ηλικία τριών μηνών.

Τα επίπεδα του β-αμυλοειδούς μειώθηκαν σημαντικά (κατά περίπου 25%) κατά τη διάρκεια της διατροφής με αυξημένη περιεκτικότητα σε λίπη, ενώ δεν συσχετίστηκαν με αλλαγές βάρους ή το πρωτεϊνικό περιεχόμενο του εγκεφάλου.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι ενδεχομένως τα λιπαρά της διατροφής να μην αυξάνουν τα επίπεδα του β-αμυλοειδούς, αλλά ίσως τα επίπεδα των συνολικών θερμίδων, των υδατανθράκων ή το μεταβολικό προφίλ του πειραματόζωου.

health.in.gr