
Πειραματικός υπερηχογράφος βλέπει μέσα στο τσιμέντο
Ένα σύστημα που μπορεί να διακρίνει δομικές ατέλειες σε τσιμεντένιες κατασκευές, αλλά και να εντοπίσει πτώματα θαμμένα μέσα στο μπετόν, αναπτύσσεται από εταιρεία στη Βρετανία. Το κτίριο σαρώνεται με υπέρηχους ώστε να δημιουργηθεί η απεικόνιση σε 3D.
36
Ένα σύστημα που μπορεί να διακρίνει δομικές ατέλειες σε τσιμεντένιες κατασκευές, αλλά και να εντοπίσει πτώματα θαμμένα μέσα στο μπετόν, αναπτύσσεται από εταιρεία στη Βρετανία.
H τεχνολογία βασίζεται στη σάρωση του κτιρίου με υπέρηχους, ώστε να δημιουργηθεί μια τρισδιάστατη απεικόνιση. Ουσιαστικά είναι μια προηγμένη μορφή υπερηχογραφίας, εξηγεί το BBC.
Το σύστημα της Cambidge Ultrasonics αναπτύσσεται από τη δεκαετία του 1980 για εφαρμογή στον έλεγχο της δομικής σταθερότητας κτιρίων από μπετόν. Το τσιμέντο χρησιμοποιείται ευρέως ως δομικό υλικό από τη δεκαετία του 1950, και ορισμένα κτίρια πλησιάζουν πλέον το τέλος της ζωής τους, η οποία γενικά κυμαίνεται από 50 έως 120 χρόνια.
Το νέο σύστημα εντοπίζει ρωγμές λεπτές σαν τρίχα, οι οποίες εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου και υποβαθμίζουν την ασφάλεια της κατασκευής, ειδικά αν βρίσκονται σε κολώνες.
Όμως ενδιαφέρον για τη νέα τεχνολογία έχει εκδηλώσει η αστυνομία, η οποία θα αποκτήσει τη δυνατότητα να αναζητεί πτώματα ή πειστήρια σε μέρη που μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να εξετάσει. Μία από τις συγκεκριμένες έρευνες στις οποίες θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αφορά μια σειρά εξαφανίσεων τη δεκαετία του 1950 οι οποίες συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα. Τα πτώματα, στη συγεκριμένη περίπτωση, ίσως κρύβονται στους πυλώνες μιας γέφυρας.
Το σύστημα περιλαμβάνει μια σειρά από πομποδέκτες τοποθετημένους σε διαφορετικές θέσεις πάνω στο κττίριο, οι οποίοι εκμπέμπουν ηχητικά κύματα μέσα στο μπετόν και καταγράφουν τις ανακλάσεις.
Καθώς το σύστημα «βλέπει» το μπετόν από διαφορετικές γωνίες, μπορεί να απεικονίσει τη δομή σε τρεις διαστάσεις. Οι διαφορετικές γωνίες αυξάνουν επίσης τη διακριτικότητα του συστήματος, ώστε να ξεχωρίζει τις τριχοειδείς ρωγμές από το θόρυβο.
Το μειονέκτημα, ωστόσο, του συστήματος είναι ότι καταλαμβάνει πολύ όγκο, και μέχρι να αναπτυχθεί μια φορητή έκδοση είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί σε αυτοψίες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΟΤ Delphi Economic Forum XI – Εξάρχου (AKTOR): O Κάθετος Διάδρομος λύση για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης
- Βίντεο ντοκουμέντο από τον άγριο καβγά μεταξύ δύο 19χρονων κοριτσιών στην Αγ. Βαρβάρα
- Βερολίνο: Έλουσαν με ντοματοχυμό τον Ρεζά Παχλαβί – Αφιλόξενο το Βερολίνο για τον γιο του σάχη του Ιράν
- Δεν είμαι υποχρεωμένος να σε βρω: Το τέλος της διαρκούς διαθεσιμότητας που μας έχει εξαντλήσει
- Στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με μυθική ανατροπή η Μαρία Πρεβολαράκη
- Μοτζτάμπα Χαμενεΐ: Είναι «σοβαρά τραυματισμένος» – Ο Πεζεσκιάν, στην επίλεκτη ομάδα που τον φροντίζει




