«Όχι» από την ΕΕ στις προσφυγές Δανίας, Γερμανίας κατά της ελληνικότητας της φέτας
Tην καταχώριση της ονομασίας «φέτα» ως ελληνικής Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης επικύρωσε με απόφασή του την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο. Περιθώριο ως τις 15 Οκτωβρίου 2007 στις χώρες εκτός Ελλάδος να συμμορφωθούν.
Tην καταχώριση της ονομασίας «φέτα» ως ελληνικής Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης επικύρωσε με απόφασή του την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο.
Το Σώμα απέρριψε τις σχετικές προσφυγές της Γερμανίας και της Δανίας, οι οποίες με την υποστήριξη της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, είχαν ζητήσει την ακύρωση της καταχώρισης της «φέτας» ως ΠΟΠ υπέρ της Ελλάδας.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Δικαστήριο, οι χώρες αυτές δεν απέδειξαν ότι η εκτίμηση της Επιτροπής, η οποία είχε κρίνει ότι ο όρος «φέτα» δεν έχει καταστεί κοινή ονομασία, είναι εσφαλμένη.
Έτσι, με τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου η ονομασία αυτή προστατεύεται σε κοινοτικό επίπεδο και μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για το τυρί που προέρχεται από την Ελλάδα.
Ειδικότερα, η ονομασία «φέτα» δεν έχει καταστεί κοινή ονομασία ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου και, επομένως, δεν αποτελεί ονομασία γένους.
Το Δικαστήριο διαπιστώνει ακόμη ότι λευκά τυριά άλμης παρασκευάζονται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε διάφορες χώρες των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Όμως, τα τυριά αυτά είναι γνωστά στις χώρες αυτές με άλλες ονομασίες και όχι με την ονομασία «φέτα».
Υπενθυμίζεται ότι το 2002 η Επιτροπή καταχώρισε την ονομασία «φέτα» ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) για το λευκό τυρί άλμης από την Ελλάδα. Η ονομασία είχε καταχωρηθεί για πρώτη φορά το 1996 με αίτηση της Ελλάδας.
Ωστόσο, το Δικαστήριο κατόπιν προσφυγής της Δανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, ακύρωσε την καταχώριση αυτή το 1999, με την αιτιολογία ότι η Επιτροπή δεν είχε λάβει υπόψη της το γεγονός ότι η ονομασία αυτή χρησιμοποιείτο προ πολλού σε ορισμένα κράτη μέλη πλην της Ελλάδας.
Σχολιάζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος δήλωσε πως «μετά από μακροχρόνιους αγώνες, οι συντονισμένοι και συστηματικοί χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης και των υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ιδιαίτερα στην τελική φάση τους, μέχρι την έκδοση της σημερινής απόφασης, στέφθηκαν από επιτυχία».
Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπευθύνου του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτου Σπυρόπουλου, ο οποίος σεγραπτή ανακοίνωσή του αναφέρει, μεταξύάλλων, ότι:
«Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μπασιάκος, μετά από την πολυήμερη σιωπή λόγω του φιάσκου της γαλοπούλας, εμφανίστηκε σήμερα με ένα δελτίο Τύπου, όπου ψευδόμενος προσπαθεί να καρπωθεί την θετική έκβαση της μάχης της φέτας, που από σήμερα είναι μόνο ελληνική».
Σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, ο κ. Μπασιάκος αναφέρεται στους μακροχρόνιους, συντονισμένους και συστηματικούς χειρισμούς της κυβέρνησης και των υπηρεσιών του υπουργείου Γεωργίας, παραλείποντας όμως να αναφερθεί στο χρονικό πλαίσιο των εν λόγω χειρισμών.
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.