Βουδαπέστη: Πειραματικό εμβόλιο κατά της γρίπης των πτηνών που έχει παρασκευαστεί στην Ουγγαρία έδωσε θετικά αποτελέσματα τόσο σε πουλερικά όσο και σε ανθρώπους, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας της Ουγγαρίας. Η χώρα εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο παραγωγής του σκευάσματος.

«Η αποτελεσματικότητα του δοκιμαστικού εμβολίου [εναντίον του ιού H5N1] αποδείχθηκε στα πτηνά και επομένως είναι πιθανό να το χρησιμοποιήσουμε για τον εμβολιασμό τους» είχε δηλώσει νωρίτερα δήλωσε ο επικεφαλής των κτηνιατρικών υπηρεσιών Λάζλο Μπουτζντόζο.

Την Πέμπτη αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση για τη δοκιμή του εμβολίου σε 150 εθελοντές.

Πάντως το ουγγρικό εμβόλιο δεν είναι το πρώτο κατά της γρίπης των πτηνών. Παρόμοια σκευάσματα έχουν δοκιμαστεί στο Βιετνάμ, στην Κίνα και άλλες χώρες. Παραμένει πάντως άγνωστο αν τα εμβόλια αυτά θα προσφέρουν οποιαδήποτε προστασία από τυχόν μεταλλαγμένα στελέχη του ιού που θα παρουσιαστούν στο μέλλον.

Ωστόσο, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι από τη στιγμή που θα εμφανιστεί νέος ιός γρίπης, με δυνατότητα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν την παραγωγή του κατάλληλου εμβολίου σε διάστημα έξι μηνών, όπως ισχύει και για τις συνήθεις μορφές γρίπης.

health.in.gr