30

Περισσότερες από 400 νέες επιτροπές έχουν συσταθεί στο Δημόσιο τους τελευταίους μήνες με κόστος -μόνο για τις αμοιβές των μελών τους- περί τα 5,6 εκατ. ευρώ το χρόνο. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει ουσιαστικό αντικείμενο, ενώ δημιουργείται επιπλέον πρόβλημα γραφειοκρατίας.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ των Νέων της Δευτέρας, το υπουργείο Oικονομίας σύστησε 32 ομάδες Σχεδιασμού Προγράμματος Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης, το υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε στη δημιουργία Επιτροπής Ίσης Μεταχείρισης, υπό την αιγίδα της Υπηρεσίας Ίσης Μεταχείρισης, που επίσης συστήθηκε.

Στο υπουργείο Εσωτερικών δημιουργήθηκαν 84 νέες επιτροπές για τα θέματα της μεταναστευτικής πολιτικής, την ώρα που λειτουργούν ήδη οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών των Περιφερειών και των Νομαρχιών και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αστυνομίας και των δήμων. Τέλος, στο υπουργείο Παιδείας δημιουργήθηκαν 15 Επιτροπές Διά Βίου Μάθησης.

Ανάλογη τάση αύξησης επιτροπών παρατηρείται και στο υπουργείο Oικονομίας, όπου μεταξύ άλλων, δημιουργήθηκε η Oμάδα Εργασίας για τον Σχεδιασμό της Oργάνωσης του Ηλεκτρονικού Αρχείου, ενώ συγκροτήθηκε και μία ειδική επιτροπή για «καταγραφή διαδικασιών σχετικά με κάθε μορφής επενδυτικές και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, με σκοπό την απλοποίησή τους».

Συνολικά, έχουν συσταθεί περισσότερες από 400 νέες επιτροπές τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Εκθέσεων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μόνον οι αμοιβές των μελών τους ξεπερνούν τα 5,6 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Σε κάθε επιτροπή εργάζονται από 3 έως 21 άτομα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ο αριθμός των θέσεων απλώς δεν αναφέρεται και παραπέμπεται ο προσδιορισμός του σε απλές κοινές υπουργικές αποφάσεις.

Όμως, ο «πληθωρισμός» επιτροπών δημιουργεί και μεγαλύτερο πρόβλημα γραφειοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι με αφορμή το μεταναστευτικό νόμο θα διοριστούν 450 άτομα, τα οποία όμως δεν θα είναι πλήρους απασχόλησης, ενώ η διάχυση των αρμοδιοτήτων είναι απόλυτη: Αλλος φορέας θα εκδίδει τις άδειες, άλλες επιτροπές στις Νομαρχίες θα γνωμοδοτούν για τη χορήγηση ή ανανέωσή τους, διαφορετικές επιτροπές θα γνωμοδοτούν για άδειες άσκησης ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας, ενώ θα υπάρχει και μία ακόμη επιτροπή στο υπουργείο για την έκδοση άδειας για επενδύσεις από αλλοδαπούς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ