Η ονομασία της ΠΓΔΜ ίσως επηρεάσει την ενταξιακή της πορεία, παραδέχεται ο Μπούτσκοφσκι
Για πρώτη φορά, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ παραδέχτηκε ότι η εκκρεμότητα της ονομασίας της χώρας δύναται να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων. Εκτιμά επίσης ότι η Αθήνα θα επιδιώξει, ακόμη περισσότερο, να φέρει το θέμα της ονομασίας στην ατζέντα της ΕΕ.
31
Για πρώτη φορά, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπούτσκοφσκι παραδέχτηκε δημόσια, μέσω δύο συνεντεύξεών του, ότι η εκκρεμότητα της ονομασίας δύναται να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ΕΕ. Ταυτόχρονα ο Μπούτσκοφσκι εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση, το προσεχές διάστημα θα επιδιώξει, ακόμη περισσότερο, να μεταφέρει το θέμα της ονομασίας στην ατζέντα της ΕΕ.
Οι τοποθετήσεις αυτές του Μπούτσκοφσκι σχολιάζονται εκτενώς από τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία κάνουν λόγο για «ανησυχητικά μηνύματα του πρωθυπουργού προς την κοινή γνώμη» και για «αλλαγή της πάγιας θέσης της χώρας στο θέμα της ονομασίας».
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σε συνέντευξή του στο BBC, αποκάλυψε ότι ο Τόνι Μπλερ, η χώρα του οποίου ασκεί το διάστημα την προεδρία της ΕΕ, του ανέφερε ότι η εκκρεμότητα της ονομασίας μάλλον δεν θα επηρεάσει την απόφαση της Ένωσης για την απόδοση προς την ΠΓΔΜ, καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας.
Ωστόσο, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο για την περαιτέρω προσέγγιση της ΠΓΔΜ με την ΕΕ -εννοώντας την απόφαση για ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων εφόσον η ΠΓΔΜ λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας- αν τα Σκόπια δεν δείξουν εποικοδομητικότερη διάθεση για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.
«Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια. Η διένεξη για την ονομασία μπορεί να επηρεάσει την ενταξιακή πορεία της χώρας μας. Η συνάντηση με τον κ. Μπλερ στο Μπράιτον και οι συζητήσεις που είχαμε στο Λονδίνο με Βρετανούς αξιωματούχους, επιβεβαίωσαν ότι η ελληνική διπλωματία κατάφερε να θέσει την εκκρεμότητα της ονομασίας στην ατζέντα της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι το θέμα του ονόματος δεν έχει να κάνει σε τίποτε με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης» σημείωσε ο κ. Μπούτσκοφσκι στην ίδια συνέντευξη.
Κριτική από τον Τύπο της ΠΓΔΜ
Η εφημερίδα των Σκοπίων «Ντνέβνικ», σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές του πρωθυπουργού, σημειώνει ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον επιζήμιου ίσως, για τη χώρα, συμβιβασμού, σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας» και τονίζει ότι ο κ. Μπούτσκοφσκι «στην ουσία παραδέχθηκε ότι η Αθήνα κατάφερε το πρόβλημα της ονομασίας να το θέσει ως όρο για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ».
Η εφημερίδα «Ούτρινσκι Βέσνικ», σημειώνει ότι «ο πρωθυπουργός κ. Μπούτσκοφσκι με τις δηλώσεις του από το Λονδίνο, ότι δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να επιβάλει το ζήτημα της ονομασίας ως ζήτημα της ΕΕ και ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν θα συνδέονται μόνον με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, αλλά και με την εποικοδομητικότητα που θα επιδείξει η Μακεδονία στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, απέστειλε ανησυχητικό μήνυμα για την κοινή γνώμη της χώρας».
Σχόλιο για ενδεχόμενο ελληνικό βέτο
Τέλος, ο κ. Μπούτσκοφσκι σε συνέντευξή του το Σάββατο στην εφημερίδα των Σκοπίων «Βρέμε» και απαντώντας σε ερώτηση «κατά πόσο δύναται το ελληνικό βέτο, λόγω του ζητήματος της ονομασίας, να αποτελέσει καθοριστικό κώλυμα για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας», δήλωσε:
«Πάνω σε αυτό υπάρχουν πολλοί ενδοιασμοί. Δεν θέλω να έχω συναισθηματική προσέγγιση του θέματος, διαισθάνομαι, όμως, ότι η Ελλάδα θα χαιρετίσει τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Μακεδονία».
«Νομίζω ότι και στους ίδιους [τους Έλληνες] επικρατεί η άποψη ότι το να λάβει η Μακεδονία θετική γνωμοδότηση είναι καλό και για την ευρύτερη περιοχή. Θεωρώ, όμως, ότι αυτή η ευκαιρία θα αποτελέσει ένα επιπρόσθετο κίνητρο για τους ίδιους να επιχειρήσουν, ίσως για τελευταία φορά, να θέσουν το ζήτημα της ονομασίας πολύ υψηλά στην ατζέντα της ΕΕ» προσέθεσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
«Ο χρόνος δούλευε για τη Μακεδονία, ο χρόνος, όμως, δεν πρέπει να διαγράψει τα βήματα που έκανε η χώρα επειδή κάποιος στις Βρυξέλλες παριστάνει ότι να ξέχασε την εποικοδομητική στάση της Μακεδονίας και ότι πριν από δέκα χρόνια αλλάξαμε τη σημαία και μέρος του Συντάγματός μας» κατέληξε ο Μπούτσκοφσκι.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βγάζει από τον «πάγο» την εμπορική συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ
- Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακός: Το 3-0 από τον Ζέλσον Μαρτίνς με προβολή (vid)
- Από τα reality στην πολιτική: Η Σάρον Όσμπορν «γλυκοκοιτάζει» το δημαρχείο του Μπέρμιγχαμ
- Στα άκρα η κόντρα Κίνας – Παναμά για τα λιμάνια της διώρυγας
- Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη – Εξαφανίστηκε 14χρονος από δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων
- Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακός 0-3: «Τριάρα» και κορυφή για τους Πειραιώτες! (vids)

