Φράγμα για την προστασία της Βενετίας από τις πλημμύρες θέλει ο Σίβλιο Μπερλουσκόνι
Την έγκρισή του έδωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στο σχέδιο για τη δημιουργία φράγματος που θα προστατεύει τη Βενετία από τις πλημμύρες. Το εξαιρετικά ακριβό έργο (4,5 δις. ευρώ) έχει προκαλέσει, πάντως, αντιδράσεις στη χώρα.
30
Την έγκρισή του έδωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στο σχέδιο για τη δημιουργία φράγματος που θα προστατεύει την πόλη της Βενετίας από τις πλημμύρες. Το εξαιρετικά ακριβό έργο (4,5 δις. ευρώ) έχει προκαλέσει, πάντως, αντιδράσεις στη χώρα.
Όπως μετέδωσε το BBC, το «Σχέδιο Μωυσής», όπως αποκαλείται χαρακτηριστικά, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2011.
«Δεν υπάρχουν πλέον αμφιβολίες. Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Διαφορετική άποψη έχουν οι τοπικές Αρχές, καθώς και αρκετές οργανώσεις που αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο δήμαρχος της Βενετίας διαμαρτύρεται έντονα, υπογραμμίζοντας ότι δεν ρωτήθηκε για το σχέδιο. Οι επιστήμονες από την πλευρά τους ανησυχούν ότι το φράγμα ύψους 28 μέτρων και πλάτους 20 μέτρων θα μετατρέψει την πόλη σε μια τεράστια λίμνη, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι θέλει να λύσει.
Το ιταλικό τμήμα της World Wildlife Fund (WWF) προτείνει μια άλλη λύση: το κλείσιμο του εμπορικού λιμανιού της Βενετίας και το μπλόκο στα τεράστια κρουαζιερόπλοια που προσεγγίζουν την όμορφη πόλη.
Πάντως, το φράγμα έχει εξελιχθεί σε ιταλικό «γεφύρι της Αρτας». Η απόφαση για τη δημιουργία του ελήφθη το 1996, όταν οι πλημμύρες άφησαν πίσω τους 5.000 άστεγους. Τα έργα άρχισαν το 2004 με προϋπολογισμό 2,3 δις. ευρώ. Από τότε το κόστος ανέβηκε στα 4,5 δις. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, οι πλημμύρες έχουν εξελιχθεί σε εφιάλτη για την πόλη: Η Βενετία πλημμυρίζει 200 μέρες το χρόνο σε σύγκριση τις πέντε μέρες στις αρχές του 20ού αιώνα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι ανατροπές που φέρνει το χωροταξικό στον τουρισμό σε Airbnb και ξενοδοχεία – Οι αντιδράσεις
- Θυμός: Πως μπορούμε να τον «πετάξουμε» από πάνω μας;
- Βιετνάμ: Φρικτό εργατικό δυστύχημα – Βιομηχανικός τεμαχιστής «ρούφηξε» 34χρονο
- ΜΙΔΑ: Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι – Από «κόσκινο» επιδόματα και απαλλαγές ΕΝΦΙΑ
- Συνταγή: Κροκέτες από μπακαλιάρο και σως γιαουρτιού
- Κιμ Τζου Αέ: Μπορεί μια κόρη να κληρονομήσει την απόλυτη εξουσία στη Βόρεια Κορέα;
- Από μια κλωστή κρέμεται η εκεχειρία – «Ο Τραμπ σκέφτεται σοβαρά την επανέναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων»
- Αυξάνονται με ρυθμό 10% τα βιολογικά φάρμακα την τελευταία 12ετία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 12.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-jyjyjyjy-27091263-315x220.jpg)























![Ένας τουρίστας στη Χαβάη πέταξε μια μεγάλη πέτρα σε φώκια – σύμβολο της Λαχάινα – Μετά έγινε viral [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/HH1Ke9QWMAATsaz-315x220.jpg)






































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442