30

Την όπερα του Βασίλ Τόλε «Ευμενίδες» παρουσιάζει την Παρασκευή στο Ηρώδειο ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, το Ελληνικό Φεστιβάλ και η Ορχήστρα των Χρωμάτων. Με το έργο αυτό, ο Τόλε το 2001 κέρδισε το πρώτο βραβείο σύνθεσης στο πλαίσιο της «Όπερας της Γης».

Υπενθυμίζεται ότι η Όπερα της Γης ήταν μια πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με την Ορχήστρα των Χρωμάτων και τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού.

Στόχευε στην παραγγελία και παραγωγή ενός καινούργιου έργου μουσικού θεάτρου στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001 – 2004.

Η Ορχήστρα των Χρωμάτων ανέλαβε την υλοποίηση του σχεδίου μέσω των διαγωνισμών για σύνθεση, διεύθυνση ορχήστρας και τραγουδιστών στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαγωνισμού Δημήτρης Μητρόπουλος.

Η όπερα θα παρουσιαστεί σε μορφή κοντσερτάντε με ελληνικούς υπέρτιτλους. Συμπράττει η Ορχήστρα των Χρωμάτων υπό τη διεύθυνση του Τούρκου Αλπασλάν Ερτούνγκεαλπ, ο οποίος είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο διεύθυνσης ορχήστρας το 2002 ενώ όλοι οι σολίστ είναι οι νικητές του διαγωνισμού για τραγουδιστές του 2003.

O Tόλε ανήκει στην τελευταία γενιά συνθετών που ανέδειξαν οι περίφημες «Συναυλίες του Mάη», το μεγάλο ετήσιο φεστιβάλ αλβανικής μουσικής που πραγματοποιήθηκε για τελευταία φορά το 1990.

Σπούδασε βιολί, πήρε μαθήματα σύνθεσης από τον φημισμένο Αλβανό συνθέτη Tσεσκ Zαντέγια και, τέλος, σπούδασε στο Ανώτατο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών (AIKT) Tιράνων, παίρνοντας δίπλωμα σύνθεσης με τον συνθέτη Kοσμά Λάρα.

Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σύνθεσης στη Mουσική Aκαδημία Follkwang της Γερμανίας και μεταδιδακτορικές σπουδές μουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διετέλεσε διευθυντής του «Θεάτρου Όπερας και Mπαλέτου» των Tιράνων και από το 2001 προΐσταται της Διεύθυνσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του αλβανικού Υπουργείου Πολιτισμού.

Το έργο θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και το Σάββατο 1η Οκτωβρίου. Ώρα έναρξης 20.30.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ