Κάθετα αντίθετη η ΚΕΔΚΕ με τις προτάσεις για το «42%» στις δημοτικές εκλογές
To ΔΣ της ΚΕΔΚΕ με απόφαση, που ελήφθη κατά πλειοψηφία, εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του με τη ρύθμιση για αλλαγές στον τρόπο εκλογής των δημάρχων και προτείνει να γίνεται με τη μέγιστη πολιτική νομιμοποίηση του 50%+1. Τι απαντά το υπουργείο Εσωτερικών.
27
To ΔΣ της ΚΕΔΚΕ εξέφρασε, την Πέμπτη, την κάθετη αντίθεσή του με την προωθούμενη από την κυβέρνηση ρύθμιση για αλλαγές στον τρόπο εκλογής των δημάρχων και δημοτικών συμβούλων και προτείνει πρώτον η εκλογή των δημάρχων να γίνεται με τη «μέγιστη πολιτική νομιμοποίηση» του 50% +1 και δεύτερον να ενισχυθεί ο πολιτικός ρόλος των δημοτικών συμβουλίων κατά την εκλογή και κατά τη λειτουργία τους.
Ειδικότερα, το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ αναφέρει πως η πρόταση της κυβέρνησης για εκλογή των δημάρχων με ποσοστό 42% από την πρώτη Κυριακή, πρώτον οδηγεί σε θεσμικές τροποποιήσεις που περιορίζουν τη λαϊκή νομιμοποίηση των αιρετών και δεύτερον, δεν προωθεί την ουσιαστική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για μεταφορά των κέντρων λήψης των αποφάσεων πιο κοντά στην κοινωνία και τον πολίτη.
Τρίτον, κατατίθεται ένα χρόνο πριν τις δημοτικές εκλογές και ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι προεκλογικές συζητήσεις και ζυμώσεις στις τοπικές κοινωνίες.
Στην απόφαση της η ΚΕΔΚΕ υπενθυμίζει στην κυβέρνηση ορισμένα «κρίσιμα στοιχεία»:
Η ΚΕΔΚΕ ήδη έχει τοποθετηθεί αρνητικά στην πρόταση για την εκλογή δημάρχου με ποσοστό 42%, στο τακτικό συνέδριό της στη Θεσσαλονίκη το Νοέμβριο του 2003.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η προσπάθεια του υπουργείο Εσωτερικών, της ΚΕΔΚΕ και άλλων επιστημονικών φορέων για τη σύνταξη του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ο οποίος έχει διαμορφωθεί με βάση το ισχύον εκλογικό σύστημα.
«Σε περίπτωση που, εκ των υστέρων, τεθεί ζήτημα αλλαγής του εκλογικού συστήματος-τονίζεται στην απόφαση της ΚΕΔΚΕ -αυτό θα επηρεάσει μια σειρά διατάξεων του νέου Κώδικα, θέτοντας εν αμφιβόλω την αξιοπιστία και το κύρος των δημοκρατικών θεσμών της χώρας».
Παράλληλα, η ΚΕΔΚΕ προτείνει:
* Τη θεσμοθέτηση του β΄βαθμού Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Περιφέρειας, με αιρετό Περιφερειάρχη και αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο.
* Τη θεσμοθέτηση της κατάλληλης δομής μητροπολιτικής διακυβέρνησης.
* Την προώθηση ουσιαστικής φορολογικής αποκέντρωσης, στο πλαίσιο ενός ενιαίου δημοσιονομικού συστήματος και χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση των πολιτών, που θα επιλύσει οριστικά το οικονομικό πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης.
Στο θέμα αυτό η δήμαρχος Αθηναίων κυρία Ντόρα Μπακογιάννη είπε πως «το 42% δεν αναδεικνύει την Τοπική Αυτοδιοίκηση», όμως πρότεινε να αναμείνει η ΚΕΔΚΕ την τελική διαμόρφωση της πρότασης της κυβέρνησης πάνω σε αυτό το θέμα και να τοποθετηθεί στη συνέχεια.
Προηγουμένως είχε συζητηθεί το θέμα της οικονομικής κάλυψης των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων από την κεντρική εξουσία στους Δήμους και ιδιαίτερα το κόστος που προκύπτει από τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
Η ΚΕΔΚΕ προκειμένου να επιλυθεί αυτό το ζήτημα που χρονίζει αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Κώστα Καραμανλή, το συντομότερο δυνατόν και οπωσδήποτε πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ, να ενημερώσει τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων και να συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου προκειμένου να αναζητηθεί η οριστική λύση του προβλήματος.
Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η οποιαδήποτε επικοινωνία με την κυβέρνηση (συνάντηση με τον πρωθυπουργό) και δε βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα, τότε το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ θα επανεκτιμήσει την κατάσταση και θα λάβει τις όποιες αποφάσεις του.
Απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών επιτέθηκε στον πρόεδρο και το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, γιατί «απέφυγαν να διευκρινίσουν ποιος δημιούργησε τα προβλήματα στον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ενώ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου αναφέρει ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τηρήσει στο ακέραιο τις προγραμματικές της δεσμεύσεις.
Ως προς τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες, το υπουργείο επισημαίνει ότι στη γνωμοδότηση που απέστειλε η ΚΕΔΚΕ, απάντησε σε «νομικό επίπεδο», διότι θεωρεί ότι οι απόψεις που εκφράζονται «δεν είναι ορθές, ιδίως από πλευράς συνταγματικής θεμελίωσης».
Τέλος, στην ανακοίνωση διατυπώνεται η «σύσταση» ότι «καλό θα ήταν η ως τώρα εμπειρία να διδάξει όλους ότι είναι καλύτερο και πολιτικά συνεπέστερο να διαμαρτύρεσαι εμπράκτως και αποτελεσματικά όταν δημιουργείται το πρόβλημα και προς εκείνους που το δημιουργούν και όχι οψίμως και μάλιστα εναντίον εκείνων που το κληρονόμησαν και προσπαθούν να το λύσουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».
Δήλωση Σουφλιά
Ερωτηθείς για το θέμα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε: «Όταν ετοιμάζαμε το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, συμπεριέλαβα και ενέκρινε ο αρχηγός του κόμματος την εκλογή Νομαρχών και Δημάρχων από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό πάνω από 42%. Κι αυτό για τους εξής λόγους:
»Πρώτον, μειώνεται η ταλαιπωρία των πολιτών από τις εκλογές της δεύτερης Κυριακής και φυσικά μειώνονται και τα έξοδα των εκλογών.
»Δεύτερον, μπαίνει ένας φραγμός στις παρασκηνιακές συνδιαλλαγές που πολλές φορές γίνονται μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου. Το σύστημα της μίας Κυριακής ευνοεί τις πολιτικές συνεργασίες, ενώ το σύστημα των δύο Κυριακών ευνοούσε τις συναλλαγές που φθείρουν τη δημόσια ζωή.
»Τρίτον, δεν είναι λογικό με 42% ο ελληνικός λαός να εκλέγει την κυβέρνησή του και να μην μπορεί να εκλεγεί Δήμαρχος ή Νομάρχης.
»Είναι λοιπόν ένα μέτρο που πρέπει να εφαρμοστεί, γιατί θα βοηθήσει την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες. Περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα και προέκυψε μετά από μελέτη και συζητήσεις. Το κυβερνητικό μας πρόγραμμα το ενέκρινε ο ελληνικός λαός και αποτελεί πολιτική μας δέσμευση να το εφαρμόσουμε».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Δεν είναι ένας πίνακας, αλλά μια πολιτισμική γέφυρα: Γιατί η τέχνη είναι η ήρεμη δύναμη στους τοίχους των πρεσβειών;
- Σχέση: Πέντε σημάδια που «φωνάζουν» red flags
- Πόσο Drama χωράει μέσα σε δύο λεπτά; Οι Ζεντάγια και Ρόμπερτ Πάτινσον είναι το πιο εκρηκτικό ζευγάρι του 2026
- Με πρόληψη τουλάχιστον το 40% των καρκίνων μπορεί να αποφευχθεί
- Κατ’ όνομα ειρήνη – Η Γάζα, η Ριβιέρα του Τραμπ και οι φόβοι μιας νέας Νάκμπα
- Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Εθνική Κοινωνική Συμφωνία


