71

Έκτακτη συνάντηση με εκπροσώπους των ακτοπλοϊκών εταιρειών μετά τα συνεχή προβλήματα των τελευταίων ημερών στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια είχε τη Δευτέρα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, τονίζοντας ότι πάνω απ όλα προέχει η ασφάλεια των επιβατών. Για ευχολόγια μίλησε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης.

«Πάνω απ όλα προέχει η ασφάλεια των χιλιάδων επιβατών που καθημερινά αυτή την περίοδο διακινούνται από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας» δήλωσε ο κ. Κεφαλογιάννης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι όποια εταιρεία δεν ενημερώνει έγκαιρα τους επιβάτες για τυχόν βλάβη πλοίου της θα της επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τον νόμο ποινές.

Επίσης, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας παραδέχθηκε ότι υπάρχουν και παλιά, αλλά, όπως τόνισε, ασφαλή πλοία, «οι βλάβες των οποίων όμως δεν μπορεί να εξαρτηθούν από την καλή διάθεση είτε των στελεχών του Λιμενικού είτε των εταιρειών ή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας».

Ταυτόχρονα, απηύθυνε έκκληση στις ναυτιλιακές εταιρείες για στενότερη συνεργασία με τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

«Ο μέσος όρος της ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας είναι ο μικρότερος απ όλες τις χώρες της ΕΕ» είπε επίσης ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια ενίσχυσης για την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου.

Απαντώντας δε, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις άγονες γραμμές και την ελλιπή σύνδεση που παρουσιάζουν, ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι «ήδη έχει αποφασισθεί από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, οι συμβάσεις μίσθωσης πλοίων να είναι πενταετίας», ενώ στα κριτήρια για τα επιδοτούμενα πλοία θα είναι η ηλικία, το ιστορικό του πλοίου και οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους επιβάτες.

Αθανασάκης: Απαράδεκτη και τραγική η κατάσταση

«Απαράδεκτη και τραγική» χαρακτήρισε την κατάσταση που εμφανίζει αυτές τις μέρες η ακτοπλοϊα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι αυτή η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με τα ευχολόγια του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Αθανασάκης, «εμφανίστηκε τελικά σήμερα -Δευτέρα- για να κάνει δηλώσεις επί του θέματος».

Ο κ. Αθανασάκης τόνισε ότι «το χάλι» που εμφανίζεται στην ακτοπλοϊα όχι μόνο υπονομεύει την προσπάθεια των νησιών κυρίως του νοτίου Αιγαίου να επιβιώσουν σε ένα τουριστικό περιβάλλον που δοκιμάζεται σκληρά, αλλά προβάλλει και την εικόνα ενός κράτους προχειρότητας και ανευθυνότητας και μιας κυβέρνησης «επιεικώς βαρύκοης, που αρνείται να ακούσει τις φωνές αγωνίας όλων των φορέων της περιφέρειας του Αιγαίου, νότιου και βόρειου».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης αυξάνονται και σωρεύονται τα προβλήματα στην ακτοπλοϊα και προσέθεσε ότι ο αρμόδιος υπουργός έχει χάσει κάθε έλεγχο και καθημερινά χιλιάδες επιβάτες ταλαιπωρούνται και εμπαίζονται.

Ο κ. Αθανασάκης χαρακτήρισε χαώδη την κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά και κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό και την κυβέρνηση να σταθούν σοβαρά πάνω στο θέμα αυτό. Καταλήγοντας, ζήτησε να οργανώσουν λύσεις όχι μόνο για το καλοκαίρι και την τουριστική περίοδο, αλλά και μετά από αυτή, για την εξυπηρέτηση των μονίμων κατοίκων των περιοχών αυτών.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ