43

Μήνυμα στην Τουρκία ότι η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σημαίνει αλλαγή μόνο των νόμων, αλλά προϋποθέτει και αλλαγή των νοοτροπιών, έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, εγκαινιάζοντας τις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις στην Πρώτη των Πριγκιποννήσων.

«Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από τα νόμιμα δικαιώματά μας ως νομοταγείς πολίτες» επανέλαβε ο κ. Βαρθολομαίος και αναφερόμενος στις διοικητικές καθυστερήσεις που εμπόδισαν τη λειτουργία της κατασκήνωσης, διερωτήθηκε «τι κέρδισε το κράτος που τα παιδιά μας έχασαν ένα μήνα από τις διακοπές τους;».

Προσφωνώντας στα τουρκικά τον Αρμένιο Πατριάρχη Νεσρόπ, ο οποίος παρευρίσκετο συμπροσευχόμενος στο ναό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε: «Ξέρω ότι εδώ βρίσκονται άνθρωποι της ασφάλειας, αλλά εμείς δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα».

Προσθέτοντας τη δική του φωνή στις καταγγελίες του Πατριάρχου Βαρθολομαίου και σχολιάζοντας τη μεγάλη δημοσιότητα που δίνουν τον τελευταίο καιρό οι εθνικιστές στη συνθήκη της Λοζάννης, ο Αρμένιος Πατριάρχης είπε: «Νομίζω πως ήλθε πλέον ο καιρός, 82 χρόνια μετά την υπογραφή της, να εφαρμοσθεί επίτέλους η συνθήκη της Λωζάννης».

Ο κ. Βαρθολομαίος έφθασε στη νήσο Πρώτη με ειδικό σκάφος, συνοδευόμενος από τον Αρμένιο πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης και κατευθύνθηκε στην κορυφή του βουνού που δεσπόζει της νήσου Πρώτης, όπου και βρίσκονται οι κατασκηνώσεις.

Τον κ. Βαρθολομαίο υποδέχθηκαν οι εκπρόσωποι των αρχών και της ομογένειας και τον συνόδευσαν μαζί με τον τοπικό μητροπολίτη Πριγκιποννήσων κ. Ιάκωβο και τον μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως που βρίσκεται την εποχή αυτή στην Κωνσταντινούπολη.

Ο θόρυβος που είχε προηγηθεί γύρω από την άρνηση της διοίκησης να χορηγήσει άδεια για τη λειτουργία της κατασκήνωσης προκάλεσε την παρουσία δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων στην τελετή των εγκαινίων.

Δεκάδες ομογενείς από τη νήσο Πρώτη και τα γειτονικά νησιά έσπευσαν να δηλώσουν με την παρουσία τους την αποδοκιμασία τους για τις πρακτικές της τουρκικής διοίκησης που δυσκολεύουν τη ζωή τους.

Πάντως, η διελκυστίδα ανάμεσα στην τουρκική διοίκηση και το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποθάρρυνε ορισμένες οικογένειες να στείλουν τα παιδιά τους στην κατασκήνωση, αφού πίστεψαν ότι ενδέχεται να μην λειτουργήσουν καθόλου εφέτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της γενικής διεύθυνσης Βακουφίων, που προκαλούσε και την καθυστέρηση της άδειας, δεν βρίσκονταν στη νήσο Πρώτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ