Αμετάβλητα στο 2% τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Αμετάβλητο στο 2% διατήρησε το παρεμβατικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς οι τιμές-ρεκόρ του πετρελαίου και η αύξηση της ανεργίας απειλούν την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αμετάβλητα και τα επιτόκια της Τράπεζας της Αγγλίας.
27
Αμετάβλητο στο 2% διατήρησε το παρεμβατικό της επιτόκιο, την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς οι τιμές-ρεκόρ του πετρελαίου και η αύξηση της ανεργίας απειλούν την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη είναι σταθερό από τον Ιούνιο του 2003. Νωρίτερα την Πέμπτη και η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 4,75%.
Η ΕΚΤ βρίσκεται αντιμέτωπη με το καθήκον να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη (μειώνοντας τα επιτόκια), την ίδια ώρα που οι τιμές του πετρελαίου και των ακινήτων πυροδοτούν έντονες πληθωριστικές πιέσεις και ουσιαστικά αποτρέπουν κάθε σκέψη για μείωση του κόστους δανεισμού.
Η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε 1,9% φέτος και 1,6% το 2006. Το Μάρτιο είχε ανέλθει στο 2,1%.
«Τα οικονομικά στοιχεία δεν τους δίνουν το περιθώριο να κάνουν οτιδήποτε άλλο» δήλωσε στο Bloomberg οικονομολόγος της ABN Amro Holding.
Οι αναλυτές είναι διχασμένοι στις προβλέψεις τους για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ. Μολονότι οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν αύξηση κατά 0,50% μέσα στο δεύτερο εξάμηνο, η ABN Amro εκτιμά ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα έως το 2007, ενώ η Goldman Sachs προβλέπει μείωση εντός του τρίτου τριμήνου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η απολογία του Μαλακάι Φλιν: «Ενήργησα με τρόπο που δεν αντικατοπτρίζει εμένα…»
- Καραμανλής: Δεν παραιτείται από βουλευτής – «Δεν προτίθεμαι να είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές»
- Τσουκαλάς: Όποιος θέλει να φύγει η ΝΔ έχει μόνο μία επιλογή το ΠΑΣΟΚ – «Καμία ψήφος χαμένη»
- Πάσχα στην Αθήνα: Συναυλίες, θέατρο και δράσεις σε όλη την πόλη
- Πόλεμος στη Μέση Aνατολή: Πέντε ΥΠΟΙΚ της ΕΕ ζητούν να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας
- Παναθηναϊκός: Η αντίδραση του Γιάγκουσιτς στον παραγκωνισμό του
- Ίνιγκο Πέρεθ: «Ιστορικό το ματς κόντρα στην ΑΕΚ»
- Τράπεζες: Τι ισχύει για τις συναλλαγές τη Μεγάλη Δευτέρα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/enq-1998-sqq-CriDQFQ-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442