Την πρόταση της Κομισιόν για το ύψος του Δ΄ΚΠΣ στηρίζει η Ελλάδα
Την πάγια ελληνική θέση στήριξης των προτάσεων της Κομισιόν για το ύψος του Δ΄ΚΠΣ την περίοδο 2007-2013, επανέλαβε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής, στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντα της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
27
Την πάγια ελληνική θέση στήριξης των προτάσεων της Κομισιόν για το ύψος του Δ΄ΚΠΣ την περίοδο 2007-2013, επανέλαβε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής, κατά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντα της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Η Κομισιόν προτείνει να δοθεί το 1,24% του κοινοτικού ΑΕΠ την περίοδο 2007-2013, έναντι 1% που προτείνουν οι «πλούσιες» χώρες της ΕΕ. Η Ελλάδα συμμετέχει στο μπλοκ των 17 ευρωπαϊκών κρατών που στοχεύουν στην ενίσχυση του κοινοτικού προϋπολογισμού.
Αν υιοθετηθεί η πρόταση των 17 χωρών, που επιδιώκουν να ληφθεί πολιτική απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, η χρηματοδότηση της Ελλάδας για την περίοδο 2007-2013 μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 22 δισ. ευρώ. Στην αντίθετη περίπτωση που προχωρήσει η άποψη των «6 ισχυρών», η χρηματοδότηση της Ελλάδας μπορεί να περιοριστεί μέχρι και τα 12 δισ. ευρώ.
«Η Ελλάδα υποστηρίζει τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ΚΠΣ. Θεωρεί ότι είναι μια ισορροπημένη πρόταση. Η Ελλάδα όπως όλοι γνωρίζουν υποστήριξε το κόστος της διεύρυνσης, έφερε κάθε πολιτική υποστήριξη στην έννοια της διεύρυνσης, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη ότι το κόστος θα πρέπει να καταβληθεί με σωστό τρόπο έτσι ώστε να προαχθεί η οικονομική συνοχή και η ανταγωνιστικότητα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση πλέον» είπε ο πρωθυπουργός.
«Αυτό υποστηρίζει όλους τους κοινούς στόχους της ΕΕ και βεβαίως θεωρούμε ότι είναι επείγον να βρεθεί μια πλήρης συμφωνία. Διαβεβαίωσα τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι θα έχει την πλήρη υποστήριξή μας στις προσπάθειές του να κλείσει το θέμα πριν το τέλος της Λουξεμβουργιανής προεδρίας» προσέθεσε.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν ακόμα η Στρατηγική της Λισαβόνας και το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Αναφερόμενος στη Στρατηγική της Λισαβόνας, ο κ. Καραμανλής είπε ότι «συμφωνήσαμε ότι ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα δεν είναι επαρκές, ότι υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν περαιτέρω και θα επιτείνουν τις προσπάθειες και η ελληνική κυβέρνηση για τη δημοσιονομική σταθερότητα την υπόθεση της ανάπτυξης και τη βελτίωση των όρων της εκπαίδευσης και κατάρτισης και στη χώρα μας».
Τέλος, ο πρωθυπουργός καλωσόρισε την πρωτοβουλία αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας, λέγοντας ότι «κάποιες διατάξεις του Συμφώνου είναι πολύ άκαμπτες και δεν επιτρέπουν τις σωστές προσαρμογές στα κράτη-μέλη».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ
- BHMAGAZINO: O συλλέκτης, η ολόχρυση Αντέλ και η Γροιλανδία
- Τραμπ: Η συμφωνία για τη Γροιλανδία είναι υπό διαπραγμάτευση – Παίρνουμε ό,τι θέλουμε χωρίς καθόλου κόστος
- Αναντολού Εφές: Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια για το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό (pic)
- Short-Term Rentals Enter a Phase of Maturity in Greece and Europe
- Δεν εξερράγη στον αέρα το αεροσκάφος που μετέφερε τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης και την Ελληνίδα αεροσυνοδό
- Τι είναι το «βουβό κύμα» swell που σκότωσε τον αξιωματικό του Λιμενικού στο Άστρος