Προβλήματα στην αιμάτωση του εγκεφάλου προκαλεί η κάνναβη
Οι χρήστες κάνναβης παρουσιάζουν διαταραχές στην αιμάτωση του εγκεφάλου οι οποίες παραμένουν ακόμα και έπειτα από έναν μήνα αποχής, διαπιστώνουν Αμερικανοί ερευνητές. Η μελέτη υποδεικνύει ότι το ναρκωτικό προκαλεί στένωση στα μικρά αγγεία του εγκεφάλου.
36
Οι χρήστες κάνναβης παρουσιάζουν διαταραχές στην αιμάτωση του εγκεφάλου οι οποίες παραμένουν ακόμα και έπειτα από έναν μήνα αποχής, διαπιστώνουν Αμερικανοί ερευνητές.
Η μελέτη υποδεικνύει ότι το ναρκωτικό προκαλεί στένωση στα μικρά αγγεία του εγκεφάλου, όπως συμβαίνει και στους ασθενείς με υπέρταση ή διαβήτη.
Όπως αναφέρει την Τρίτη το Reuters, η ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Ναρκωτικών των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το κάπνισμα κάνναβης αυξάνει σημαντικά τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.
Στους εθελοντές της μελέτης που έκαναν «μέτρια» χρήση του ναρκωτικού η αιμάτωση είχε αρχίσει να επιστρέφει στο κανονικό έπειτα από έναν μήνα αποχής, ενώ σε όσους έκαναν «βαριά» χρήση το πρόβλημα παρέμενε.
Ο Δρ Ρόναλντ Χέρνινγκ και οι συνεργάτες του εξέτασαν 54 χρήστες, οι οποίοι κάπνιζαν από δύο έως και 350 τσιγάρα μαριχουάνας την εβδομάδα.
Η κυκλοφορία του αίματος στις εγκεφαλικές αρτηρίες καταγράφηκε με υπερηχογραφία Ντόπλερ και η εξέταση επαναλήφθηκε έπειτα από τέσσερις εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων οι εθελοντές παρέμειναν στην κλινική.
Εκτός από αυξημένη ροή προς τον εγκέφαλο, οι χρήστες παρουσίαζαν υψηλότερη δείκτη αντίστασης (PI), ένα μέτρο της αντίστασης των αγγείων στη ροή του αίματος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το υψηλό PI οφείλεται σε στένωση των αγγείων.
«Οι χρήστες μαριχουάνα είχαν τιμές PΙ λίγο υψηλότερες από ό,τι στα άτομα με χρόνια υπέρταση και διαβήτη. Αυτό υποδεικνύει ότι η μαριχουάνα οδηγεί σε ανωμαλίες στα μικρά αγγεία του εγκεφάλου» αναφέρει ο Χέρινγκ.
Στα άτομα που κάπνισαν κατά μέσό όρο 70 τσιγάρα κάνναβης την εβδομάδα τα αποτελέσματα των εξετάσεων είχαν βελτιωθεί σημαντικά στο τέλος της έρευνας, ενώ όσοι κατανάλωναν 350 τσιγάρα την εβδομάδα κατά μέσο όρο δεν φάνηκαν να ωφελούνται από την αποχή.
Πάντως, μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει μελέτες που να συνδέουν αιτιολοιγικά τη χρήση κάνναβης με εγκεφαλικές βλάβες ή μακροχρόνια έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neurology.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κοινωνικός τουρισμός: Ποια ΑΦΜ μπορούν να κάνουν αίτηση – Η διαδικασία βήμα-βήμα
- «Συγκρατημένα αισιόδοξο» δηλώνει το Πακιστάν για τις συνομιλίες – Στο Ισλαμαμπάντ ο Αραγτσί
- Νέες ταινίες: Ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος κόντρα στον Μάικλ Τζάκσον
- Επίδομα 300 ευρώ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι, πότε θα γίνουν οι πληρωμές
- Τι δήλωσε ο ιδιοκτήτης της Ίντερ Μαϊάμι για την επόμενη μέρα χωρίς τον Μέσι
- Τροχαίο δυστύχημα στην Εύβοια: Συγκρούστηκε μηχανάκι με ασθενοφόρο – Νεκρός 17χρονος
- Συνταγή: Κέικ λεμόνι με blueberries
- Τραμ: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σαββατοκύριακο λόγω τεχνικών εργασιών και
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/kiarash-mansouri-7yIWldVlGks-unsplash-1-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442