
Κινητοποίηση του ΣΥΝ ώστε να μην επικυρωθεί «εν μία νυκτί» το Ευρωσύνταγμα
Διάβημα στο προεδρείο της Βουλής, συνάντηση του Αλέκου Αλαβάνου με τον πρωθυπουργό και επιστολές προς τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων περιλαμβάνει η κινητοποίηση του ΣΥΝ, με στόχο να μην επικυρωθεί «σε μία νύκτα» το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα στη Βουλή.
28
Διάβημα προς το προεδρείο της Βουλής προτίθεται να κάνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) με αίτημα να μην επικυρωθεί το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα «σε μία νύχτα» και χωρίς ενημέρωση και διάλογο προηγουμένως, όπως αναφέρει ο Νίκος Χουντής μέλος της ΠΓ του κόμματος.
Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος θα ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και θα στείλει σχετική επιστολή στους αρχηγούς των κομμάτων για το ίδιο θέμα.
Στη δήλωσή του ο κ. Χουντής τονίζει ότι το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα είναι το κεντρικό πολιτικό ζήτημα της περιόδου γιατί καθορίζει την πορεία της χώρας και της Ευρώπης για δεκαετίες.
Βασική επιχειρηματολογία του ΣΥΝ είναι ότι:
«Η Συνταγματική Συνθήκη θεσμοθετεί το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ως ισόβια και αναλλοίωτη επιλογή για τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης. Δεν κατοχυρώνει τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων και δεν εξασφαλίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα για όλους τους κατοίκους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν αποκηρύσσει τον πόλεμο ως μέσο επίλυσης των διεθνών διαφορών και εμπλέκει την εξωτερική και αμυντική πολιτική στα δεσμά του ΝΑΤΟ, ενισχύοντας τον Ατλαντικό προσανατολισμό της ΕΕ.
»Η Ενωμένη Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα δημοκρατικό Σύνταγμα που να κατοχυρώνει τα κοινωνικά δικαιώματα, να αναγνωρίζει την πολιτική ισοτιμία όλων των κατοίκων της ηπείρου. Ένα Σύνταγμα με σαφή διάκριση των εξουσιών και αρμοδιοτήτων στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το οποίο πρέπει να διαμορφώνεται με τη σύμφωνη γνώμη των λαών της Ευρώπης», αναφέρει ο ΣΥΝ, επαναλαμβάνοντας τη θέση του κόμματός για δημοψήφισμα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Μιανμάρ: Ανακαλύφθηκε ρουμπίνι 11.000 καρατιών – «Εξαιρετικά μεγάλο, σπάνιο και δύσκολο να βρεθεί» (εικόνα)
- Δανία: Ναυαγούν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης – Πλήγμα για τη Φρεντέρικσεν
- Γερμανία: Χιλιάδες μαθητές διαδηλώνουν κατά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας
- Ανοδος 6,9% στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ το πρώτο τρίμηνο του 2026
- Βολιβία: Δικαστήριο κλήτευσε τον πρώην πρόεδρο Μοράλες σε δίκη κατηγορούμενος για εμπορία ανήλικης
- Τα Στενά του Ορμούζ είναι «εξίσου πολύτιμα με την ατομική βόμβα», λέει σύμβουλος του Μοτζταμπά Χαμενεΐ