Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους ο πρόεδρος και πέντε μέλη του ΔΣ του ΔΕΚΑ
Ελεύθεροι χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκαν ο πρόεδρος και τα πέντε μέλη του ΔΣ της ΔΕΚΑ μετά τις απολογίες τους ενώπιον του 9ου ειδικού ανακριτή σχετικά με τις καταγγελίες για το ρόλο που ανέπτυξε στο Χρηματιστήριο πριν τις εκλογές του 2000.
27
Ελεύθεροι χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκαν ο πρόεδρος και τα πέντε μέλη του ΔΣ της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ) μετά τις απολογίες τους ενώπιον του 9ου ειδικού ανακριτή σχετικά με τις καταγγελίες για το ρόλο που ανέπτυξε στο Χρηματιστήριο πριν τις εκλογές του 2000.
Ενώπιον του ανακριτή απολογήθηκαν οι Ι.Κουσουλάκος πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΚΑ, και τα μέλη Γ.Νώτης, Α.Σάγος, Μ.Παπαδονικολάκη, Γ.Καλλίας και Π.Μαρκόπουλος για την κατηγορία της απιστίας κατ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, που τους έχει απαγγελθεί σε συνδυασμό με το νόμο 1608/50 περί καταχραστών δημόσιου χρήματος και διώκεται σε βαθμό κακουργήματος.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η ΔΕΚΑ προκειμένου να στηρίξει το Χρηματιστήριο και να παραμείνει ο γενικός δείκτης στις 5.000 μονάδες κατά την προεκλογική περίοδο του 2000 προέβησε σε αγορές μετοχών συγκεκριμένων κρατικών επιχειρήσεων όπως του ΟΤΕ, των ΕΛΠΕ, της Εθνικής και Εμπορικής Τράπεζας και άλλες.
Στη δικογραφία αναφέρεται ότι η συνολική ζημιά του Δημοσίου ανέρχεται στα 717 εκατ. ευρώ, ποσό που φέρεται να διακινήθηκε για την αγορά των επίμαχων μετοχών στο χρονικό διάστημα 10 Μαρτίου έως 9 Απριλίου 2000. Η ζημιά, σύμφωνα με τη δικογραφία, προκλήθηκε όταν μετεκλογικά οι τιμές των μετοχών σημείωσαν τεράστια πτώση.
Υπενθυμίζεται ότι μηνυτήρια αναφορά για την υπόθεση είχε καταθέσει ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ, ο οποίος είναι και βασικός μάρτυρας στη διενεργούμενη ανάκριση.
Οι κατηγορούμενοι υπέβαλαν υπομνήματα στον ανακριτή, στα οποία μεταξύ άλλων υποστηρίζουν ότι όχι μόνο δεν ζημιώθηκε το Δημόσιο, αλλά αντίθετα αποκόμισε κέρδη ύψους 420 δισ. δραχμών.
Τονίζουν επίσης ότι προέβησαν σε αγορές μετοχών αξιόπιστων εταιρειών και επισημαίνουν ότι το κατηγορητήριο δεν διαπιστώνει προσπάθεια εκ μέρους τους χειραγώγησης μετοχών και για το λόγο αυτό δεν τους απαγγέλθηκε κατηγορία για παράβαση χρηματιστηριακής νομοθεσίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Κλιματική αλλαγή: Η ζέστη και ο καπνός από τις πυρκαγιές αποτελούν τη νέα επικίνδυνη πραγματικότητα
- Ιράν: 38 νεκροί και πάνω από 400 τραυματίες από τις 22 Ιουνίου – Επίθεση σε στρατιωτική βάση στη Συρία
- Ανεξάρτητος βουλευτής και ο Διονύσης Καλαματιανός
- Βριλήσσια: Σκύλος επιτέθηκε σε 66χρονο τον τραυμάτισε και σκότωσε το σκυλάκι του – Χειροπέδες στην ιδιοκτήτρια
- Συμπληρώματα διατροφής σκύλου: Πότε είναι απαραίτητα για την υγεία του
- Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τη Φορτούνα Σιτάρντ στο τρίτο φιλικό προετοιμασίας
- Κιμ Καρντάσιαν: Πέθανε η γιαγιά της – Το συγκινητικό μήνυμα της οικογένειας
- Ανεξαρτητοποιήθηκε η Όλγα Γεροβασίλη – Τις επόμενες ημέρες παραιτείται και απο αντιπρόεδρος της Βουλής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442