Σε δημόσια έργα στο εξωτερικό στρέφονται οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες
«Σανίδα σωτηρίας» στα έργα του εξωτερικού αναζητούν εναγωνίως το τελευταίο διάστημα οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις της χώρας, αφού η ελληνική αγορά -αν και έχει δυνατότητες- δεν φαίνεται ικανή να τις συντηρήσει, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.
27
«Σανίδα σωτηρίας» στα έργα του εξωτερικού αναζητούν εναγωνίως το τελευταίο διάστημα οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις της χώρας, αφού η ελληνική αγορά -αν και έχει δυνατότητες- δεν φαίνεται ικανή να τις συντηρήσει, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.
Όπως αναφέρει η Εξπρές, μετά τους ομίλους J&P – Aβαξ και Αθηνά, που ανέλαβαν έργα σε αραβικά κράτη, πληροφορίες θέλουν και εκείνον της ΓΕΚ – Τέρνα να βρίσκεται κοντά στην ανάληψη του πρώτου του μεγάλου έργου, ύψους 55 εκατ. ευρώ, στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Ρουμανία.
Το «πάγωμα» των αναθέσεων για μακρό χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, αλλά κυρίως η εκτίμηση των κατασκευαστών πως ο μειοδοτικός τρόπος επιλογής αναδόχου θα οξύνει περαιτέρω τα οικονομικά προβλήματα των εταιρειών λόγω των μεγάλων εκπτώσεων με τις οποίες πιθανότατα θα αναγκαστούν να δουλέψουν, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στα έργα που δημοπρατούνται στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, στους διαγωνισμούς που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη έχουν κατατεθεί προσφορές με εκπτώσεις που φτάνουν ακόμη και το 60%, τη στιγμή που, όπως υποστηρίζουν αρκετοί κατασκευαστές, ένα έργο υποδομής είναι αδύνατον να «βγει» οικονομικά με ποσοστό έκπτωσης πέραν του 30%.
Έτσι, ενώ η επέκταση των εργασιών των τεχνικών εταιρειών στο εξωτερικό αποτελούσε κατ ουσία μια συμπληρωματική δραστηριότητα, σήμερα προβάλλει ως απαραίτητη κίνηση επιβίωσης μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο στο εσωτερικό «μέτωπο».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συρία: Οι Κούρδοι παραδίδουν και άλλη φυλακή στις κυβερνητικές δυνάμεις καθώς εκπνέει η εκεχειρία
- Ουκρανία: Αιματηρές ρωσικές επιδρομές σε Κίεβο και Χάρκοβο
- Βενεζουέλα: Χιλιάδες διαδηλωτές στο Καράκας απαιτούν την απελευθέρωση του Μαδούρο
- Δόγμα Τραμπ: Πρωτοφανής στρατιωτική διάσκεψη των ΗΠΑ με 34 χώρες του Δυτικού Ημισφαιρίου
- Λούλα: Ο Τραμπ προσπαθεί με το «Συμβούλιο Ειρήνης» να δημιουργήσει νέο ΟΗΕ
- Ουκρανία: Εκρήξεις και πυρκαγιές στο Κίεβο καθώς η Ρωσία εξαπολύει νέα μαζική επίθεση