Οι υποθερμιδικές δίαιτες μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου Πάρκινσον
Λονδίνο: Η υποθερμιδικές δίαιτες ίσως συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης της νόσου Πάρκινσον, σύμφωνα με νεότερη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Λονδίνο: Η υποθερμιδικές δίαιτες ίσως συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης της νόσου Πάρκινσον, σύμφωνα με νεότερη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Ερευνητική ομάδα του Αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου για τη Γήρανση διαπίστωσε ότι η μακροχρόνια μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων προστάτευσε τις μαϊμούδες γένους Macaca Mulata από την εκδήλωση της ασθένειας. Πιστεύουν λοιπόν ότι ο περιορισμός των θερμίδων ενεργοποιεί μηχανισμούς που προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα που έχουν απολεστεί στους πάσχοντες που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο Πάρκινσον.
Ήδη υπάρχουσες μελέτες έχουν δείξει ότι η φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης προκαλεί απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων τα οποία παράγουν την ντοπαμίνη στην μέλανα ουσία. Η νόσος Πάρκινσον επιταχύνει την απώλεια των συγκεκριμένων κυττάρων, οδηγώντας σε προβλήματα κίνησης που σχετίζονται με τη νόσο.
Ο περιορισμός των θερμίδων στη διατροφή έχει αποδειχθεί ότι έχει σημαντική επίδραση στην καθυστέρηση της γήρανσης.
Οι Αμερικανοί επιστήμονες εξέτασαν κατά πόσο μπορεί να προληφθεί η εκδήλωση των συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον σε μαϊμούδες.
Για έξι μήνες τα πειραματόζωα ακολουθούσαν πρόγραμμα διατροφής με 30% λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Σε αυτή τη φάση οι μαϊμούδες ενέθηκαν με μια τοξίνη που προκαλεί μια ασθένεια όμοια με τη νόσο Πάρκινσον.
Τα πειραματόζωα που ακολουθούσαν υποθερμιδική δίαιτα είχαν καλύτερο έλεγχο των κινήσεών τους και υψηλότερα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Επίσης είχαν υψηλότερα επίπεδα του αυξητικού παράγοντα GDNF, ο οποίος πιστεύεται ότι προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από τον αφανισμό.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μελέτη τους δείχνει ότι ο μακροχρόνιος περιορισμός των προσλαμβανόμενων θερμίδων ίσως μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου Πάρκινσον ενεργοποιώντας την παραγωγή του συγκεκριμένου προστατευτικού αυξητικού παράγοντα.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι υποθερμιδικές δίαιτες είναι ικανές να προστατεύσουν το κινητικό σύστημα της ντοπαμίνης των μαϊμούδων από περιβαλλοντικές τοξίνες που σχετίζονται με τη νόσο Πάρκινσον. Ωστόσο, η επίδραση του περιορισμού των θερμίδων καθώς και άλλες διατροφικές τροποποιήσεις στην πορεία της νόσου Πάρκινσον σε ασθενείς που είναι ήδη συμπτωματικοί παραμένει ακαθόριστη», σημειώνουν οι επιστήμονες.
health.in.gr
- Νιγηρία: Εκατό απαχθέντες μαθητές απελευθερώθηκαν, περίπου 165 αγνοούνται
- Κολομβία: Πτώματα που βρέθηκαν στη θάλασσα «ίσως» ανήκαν σε θύματα πλήγματος των ΗΠΑ [βίντεο]
- Ουκρανία: Oι ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ είναι εποικοδομητικές, αλλά όχι εύκολες, λέει o Ζελένσκι [Βίντεο]
- Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]
- Ο Γερμανός ΥΠΕΞ στην Κίνα για «σκληρές» εμπορικές και πολιτικές διαπραγματεύσεις
- Δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στο Περού από δύο ενόπλους καθώς επέστρεφε από ρεπορτάζ