30

Μεγάλη αύξηση εμφανίζει το ποσοστό των σπουδαστών που εγκαταλείπουν τα ΤΕΙ προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ιδιωτικά κολλέγια που συνεργάζονται με ξένα Πανεπιστήμια. Φέτος, η αύξηση άγγιξε το 25%. Οι εκπρόσωποι των κολλεγίων μιλούν για ντε φάκτο ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ των Νέων του Σαββάτου, ο ενώ κάθε χρόνο ο αριθμός των νέων που πρωτοεγγράφονται σε κολέγια κυμαίνονταν γύρω στους 3.000 σπουδαστές, φέτος πλησιάζει τις 4.000.

Οι σπουδαστές εγκαταλείπουν τα ΤΕΙ προκειμένου να σπουδάσουν αυτό που πραγματικά επιθυμούν. Σημειώνεται ότι τα δίδακτρα που καταβάλλουν κυμαίνονται από 4.500 έως 6.000 ευρώ το έτος, ενώ οι σπουδές γίνονται είτε μισές στην Ελλάδα και μισές στο συνεργαζόμενο Πανεπιστήμιο είτε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κολεγίων Κ.Καρκανιάς εξήγησε ότι η «έκρηξη» εγγραφών ερμηνεύεται από τις πρόσφατες εξελίξεις για τα κολέγια στην ΕΕ:

«Τον περασμένο Μάιο, με συντριπτική πλειοψηφία 23 χωρών υπέρ και μόνον την Ελλάδα και τη Γερμανία εναντίον, υπερψηφίστηκε πρόταση οδηγίας για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων κολεγίων. Εφόσον η οδηγία εγκριθεί οριστικά, η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να αποκτήσει ιδιωτικά Πανεπιστήμια με τη μόνη διαφορά ότι τα πτυχία δεν θα έχουν ακαδημαϊκή ισοτιμία, αλλά μόνο επαγγελματικά δικαιώματα, κάτι πάντως που είναι μείζον.»

Πάντως, η υπουργός Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει άνευ όρων τα πτυχία των κολεγίων.

Ωστόσο, αυτό που ενδιαφέρει τους αποφοίτους δεν είναι η ακαδημαϊκή αλλά η επαγγελματική ισοτιμία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ