
Η «Τέχνη και Αρχιτεκτονική» στο επίκεντρο των εκδηλώσεων στη Γένοβα
Με την έκθεση Τέχνη και Αρχιτεκτονική, στο Palazzo Ducale, γιορτάζει η Γένοβα τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, που εφέτος μοιράζεται με τη γαλλική Λιλ. «Πρόκειται για μια ουτοπική περιπέτεια» αναφέρουν οι διοργανωτές.
43
Με την έκθεση Τέχνη και Αρχιτεκτονική, που παρουσιάζεται στο Palazzo Ducale ώς τις 13 Φεβρουαρίου, γιορτάζει η Γένοβα τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, που εφέτος μοιράζεται με τη γαλλική Λιλ.
«Είναι μια ουτοπική περιπέτεια, που διαρκεί περισσότερο από έναν αιώνα και αφορά τη συνεργασία καλλιτεχνών και αρχιτεκτόνων στον σχεδιασμό κτιρίων, χώρων και ιδανικών δρομολογίων, τα οποία βασίζονται στα χρώματα και στις φόρμες που δεν προέρχονται από τη λειτουργικότητα αλλά από τη γνήσια δημιουργικότητα, τόσο των εικαστικών όσο και των πλαστικών τεχνών, στο πλαίσιο μιας κοινής υπόθεσης εργασίας σχετικά με την εργασία και τη ζωή» αναφέρουν για την έκθεση οι διοργανωτές της.
Σύμφωνα με το Βήμα, η έκθεση, επιμελητής της οποίας είναι ο επικεφαλής επιμελητής του Μουσείου Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης, Τζερμάνο Τσελάντ, παρουσιάζει τη σύμμειξη της αρχιτεκτονικής με τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη φωτογραφία και τη λογοτεχνία.
Η έκθεση είναι χωρισμένη σε τρία μέρη. Το πρώτο είναι αφιερωμένο στην περίοδο από το 1900 ώς το 1960, το δεύτερο καλύπτει την περίοδο από το 60 έως σήμερα, ενώ το τρίτο μέρος -η εξωτερική έκθεση- αποτελείται από εφήμερες κατασκευές που φέρουν υπογραφές διασήμων καλλιτεχνών και αρχιτεκτόνων, όπως του Ρέντσο Πιάνο ή του Φρανκ Γκέρι και οι οποίες κοσμούν δημόσιους χώρους της πόλης.
Ένα τμήμα της έκθεσης καλύπτει την Αναγέννηση και το Μπαρόκ, υπενθυμίζοντας ότι ο διάλογος τέχνης-αρχιτεκτονικής δεν άρχισε το 1900. Η διοργάνωση ανοίγει με τους Oικοδόμους του Φερνάν Λεζέ, ενώ ξεχωριστή θέση έχουν το ντοκουμέντο των Φορτουνάτο Ντεπέρο και Τζιάκομο Μπάλα Η φουτουριστική αναδόμηση του Σύμπαντος, η ρωσική αβανγκάρντ, ο κονστρουκτιβισμός και η Σχολή του Μπάουχαους. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στους σημαντικότερους αρχιτέκτονες των τελευταίων 15 χρόνων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Super League: Η βαθμολογία των πλέι άουτ – Στο +4 από την επικίνδυνη ο Αστέρας
- Δημοσκόπηση: Η κυβέρνηση υπεύθυνη για την ακρίβεια και ο όχι ο πόλεμος στο Ιράν – Δεν βοήθησαν τα μέτρα λένε 6 στους 10
- Τι είναι χειρότερο: Να σου κλέψει η AI τη δουλειά ή να γίνει το αφεντικό σου;
- Αστέρας Τρίπολης – Πανσερραϊκός 1-0: Άλμα παραμονής με Μακέντα
- Σοκ στο NBA: Πέθανε ο σέντερ του Μέμφις, Μπράντον Κλαρκ στα 29 του χρόνια
- Brain regain: Η πραγματικότητα πίσω από τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς





