Καλλυντικό της ρωμαϊκής αριστοκρατίας αναδημιουργήθηκε στο εργαστήριο
Οι γυναίκες της ρωμαϊκής αριστοκρατίας χρησιμοποιούσαν μια καλλυντική κρέμα ώστε το πρόσωπό τους να δείχνει πιο λείο και ανοιχτόχρωμο, δείχνουν αναλύσεις στη Βρετανία. Η αρχαία «βάση για μακιγιάζ» παρασκευάστηκε ξανά για πρώτη φορά έπειτα από 2.000 χρόνια.
36
Οι γυναίκες της ρωμαϊκής αριστοκρατίας χρησιμοποιούσαν μια καλλυντική κρέμα ώστε το πρόσωπό τους να δείχνει πιο λείο και ανοιχτόχρωμο, δείχνουν οι αναλύσεις στο περιεχόμενο ενός βάζου που βρέθηκε άθικτο σε ανασκαφή κοντά στο Λονδίνο.
Με βάση την αρχαία συνταγή, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ παρασκεύασαν το καλλυντικό για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 2.000 χρόνια.
Η κρέμα, που χρονολογείται στο 150 μ.Χ., βρέθηκε πέρυσι σε ένα στρογγυλό κουτί, διαμέτρου έξι εκατοστών και βάθους πέντε, το οποίο ανακαλύφθηκε στην περιοχή Σάουθουαρκ, νότια του Λονδίνου, κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών κοντά στα θεμέλια ρωμαϊκού ναού αφιερωμένου στο θεό Mars Camulus.
Το κουτί ήταν σφραγισμένο και η κρέμα τόσο καλά διατηρημένη ώστε πάνω της διακρίνονταν σημάδια από δάχτυλα.
Για τη χρησιμότητα της αλοιφής είχαν διατυπωθεί μέχρι σήμερα διάφορες υποθέσεις: θα μπορούσε να είναι οδοντόκρεμα, φαρμακευτικό παρασκεύασμα, ή μπορεί ακόμα να προοριζόταν για επάλειψη των ζώων που θα θυσιάζονταν.
Τώρα, οι χημικές αναλύσεις αποκαλύπτουν ότι πρόκειται για ένα μείγμα ζωικού λίπους (40%), άμυλου (40%) και οξειδίου του κασσίτερου.
Το λίπος έχει λιπαντική και μαλακτική δράση, έχει όμως μια ανεπιθύμητα ελαιώδη υφή. Το πρόβλημα διορθώνεται με την προσθήκη αμύλου, το οποίο χρησιμοποιείται και σήμερα για να βελτιώσει την υφή των καλλυντικών.
Όσον αφορά το οξείδιο του κασσίτερου, οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι έπαιζε το ρόλο της χρωστικής. Η ουσία αυτή είναι κανονικά γκρίζα, όταν όμως αναμειγνύεται με τα άλλα δύο συστατικά κάνει το μείγμα υπόλευκο.
«Όπως σε εμάς αρέσει το μαυρισμένο δέρμα, στον ρωμαϊκό κόσμο το λευκό δέρμα ήταν αυτό που όλοι ήθελαν» σχολιάζει ο Φράνσις Γκρου, επιμελητής του Μουσείου του Λονδίνου όπου εκτίθεται το αρχαίο μέικαπ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Άργος: Διασωληνωμένος με τραύμα στο κεφάλι νοσηλεύεται ο 20χρονος που πυροβόλησαν αστυνομικοί
- Μάχη με τα κύματα στην Κεφαλονιά: Πώς μία νεαρή ναυαγοσώστρια έσωσε 7 ανθρώπους από επικίνδυνο ρεύμα
- Η ταινία «Backrooms» ξεπέρασε τα 350 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως – Ρεκόρ σε Κίνα, Γαλλία, Ρωσία
- Δήμος Αθηναίων: Τα πρώτα 100 κλιματιστικά σε ευάλωτα νοικοκυριά
- Θεσσαλονίκη: Περιβαλλοντική ρύπανση από βουνά αποβλήτων σε παράνομη εταιρεία ανακύκλωσης – Συνελήφθη 46χρονος
- Το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες» στο ακριτικό Πωγώνι και στη Δερόπολη της Αλβανίας
- Ο Μέσι εξήγησε γιατί… λύγισε μετά την επική ανατροπή της Αργεντινής επί της Αιγύπτου
- Σε εξέλιξη η συνεδρίαση στην Επιτροπή Θεσμών για τις υποκλοπές – Να κληθούν Ντίλιαν, Δημητριάδης ζητά η αντιπολίτευση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)





































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442