28

Τα δέκα νέα μέλη της ΕΕ καθώς και η Σουηδία δεν πληρούν αυτή τη στιγμή όλα τα αναγκαία κριτήρια για την ένταξή τους στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η εκπλήρωση των κριτηρίων της ένταξης στην ΕΕ απαίτησε τεράστια προσπάθεια εκ μέρους των νέων μελών. Μεγάλη πρόοδος έγινε και με όρους σύγκλισης, αλλά ο δρόμος για το ευρώ απαιτεί πρόσθετες προσπάθειες», δήλωσε ο επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Χοακίμ Αλμούνια.

Αλλη έκθεση που δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φραγκφούρτη, καταλήγει σε παρόμοια συμπεράσματα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ υπογράμμισε και αυτός ότι όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες «έχουν ακόμη να απαντήσουν σε προκλήσεις, ώστε να καταφέρουν να υιοθετήσουν το ενιαίο νόμισμα».

Η έκθεση της ΕΚΤ προτρέπει επίσης τα νέα μέλη της ΕΕ να δίνουν αξιόπιστες στατιστικές, ιδίως στα δημοσιονομικά, υπαινισσόμενη την υπόθεση των ελληνικών ελλειμμάτων, όπως σχολιάζει το γαλλικό πρακτορείο.

«Η καταγραφή και η δημοσίευση των στατιστικών, ιδίως αυτών που σχετίζονται με τα δημοσιονομικά, δεν πρέπει να επηρεάζονται από τις πολιτικές και εκλογικές αλλαγές», αναφέρει η έκθεση, η οποία καλεί τις χώρες «να θεωρούν την ποιότητα και ακεραιότητα των στατιστικών τους ως προτεραιότητα».

«Επαγρυπνούμε για την ποιότητα των στατιστικών», που φτάνουν στην ΕΚΤ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι οποίες χρησιμεύουν κυρίως στην αξιολόγηση των δημοσίων οικονομικών και του χρέους των χωρών της ΕΕ, είπε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.

«Είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα», το οποίο απευθύνεται επίσης προς τις χώρες που είναι ήδη μέλη της ευρωζώνης, πρόσθεσε ο Τρισέ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό