30

Η κατάσταση στο Ιράκ και το σχέδιο των Εργατικών σε περίπτωση που κερδίσουν τις εκλογές του 2005 κυριάρχησαν στην ομιλία του Τόνι Μπλερ στο συνέδριο του κόμματος. Ο Βρετανός πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι οι πληροφορίες για τα όπλα μαζικής καταστροφής δεν ήταν σωστές, ωστόσο, το Ιράκ είναι καλύτερο χωρίς τον Σαντάμ.

«Το θέμα είναι ότι μπορώ να απολογηθώ και να ζητήσω συγγνώμη για τις λανθασμένες πληροφορίες περί όπλων μαζικής καταστροφής, αλλά δεν θα μπορούσα ποτέ να ζητήσω συγγνώμη για την απομάκρυνση του Σαντάμ. Ο κόσμος είναι καλύτερος με τον Σαντάμ Χουσεΐν στη φυλακή» είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε επίσης στον Βρετανό Κεν Μπίνγκλεϊ, ο οποίος κρατείται όμηρος από Ιρακινούς εξτρεμιστές, εκφράζοντας αλληλεγγύη στην οικογένειά του.

Στο σημείο αυτό ένας από τους συνέδρους άρχισε να φωνάζει συνθήματα κατά του πρωθυπουργού. Αμεσως απομακρύνθηκε από την αίθουσα, ενώ ο Μπλερ ακούστηκε να του λέει: «Ασφαλώς έχετε κάθε δικαίωμα να διαφωνείτε. Ευτυχώς εμείς εδώ ζούμε σε μια δημοκρατία.»

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, δεσμεύθηκε να αναλάβει νέα πρωτοβουλία μετά τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου με στόχο την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

«Δύο κράτη -του Ισραήλ και της Παλαιστίνης- δίπλα το ένα στο άλλο σε σχέση ειρήνης και συνεργασίας είναι η καλύτερη απάντηση στην τρομοκρατία» εξήγησε.

Ο Μπλερ αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στα θέματα της εσωτερικής πολιτικής και ανέλυσε το «όραμά» του για τη Βρετανία που επιθυμεί σε περίπτωση τρίτης εκλογικής νίκης το 2005: «Στόχος μια Βρετανία όπου ο πλούτος, η εξουσία και η ευημερία θα είναι στα χέρια των πολλών και όχι των λίγων».

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των επιτυχιών της κυβέρνησής του, όπως η σταθερή οικονομία, η πτώση της ανεργίας και οι επενδύσεις στους τομείς παροχής υπηρεσιών.

Αναφερόμενος στον Γκόρντον Μπράουν -νυν υπουργό Οικονομίας και κατά πολλούς βασικό εσωκομματικό του αντίπαλο- ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «φιλία 20 χρόνων», καθώς και για τον καλύτερο υπουργό Οικονομίας που είχε ποτέ η Βρετανία.

Ο Τόνι Μπλερ έγινε δεκτός με θερμά χειροκροτήματα στο συνέδριο. Ωστόσο, έξω από το συνεδριακό κέντρο είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άτομα που διαδήλωναν υπέρ του κυνηγιού με σκύλους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ