27

Μειωμένη κερδοφορία εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο η Αγροτική Τράπεζα, με τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη να υποχωρούν στα 26,53 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της πτώσης που σημείωσαν τα καθαρά έσοδα από τόκους.

Συγκεκριμένα, τα προ φόρων αποτελέσματα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος υποχώρησαν κατά 14,3% στα 45,98 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο ομίλου σημείωσαν μεγαλύτερη κάμψη στα 26,53 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των ζημιών της θυγατρικής ΑΤΕ Συμμετοχών.

Η μείωση των αποτελεσμάτων της τράπεζας αποδίδεται κυρίως στη μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους (-16,3%) η οποία εν μέρει αντισταθμίστηκε από την αύξηση των καθαρών εσόδων από μη τοκοφόρες εργασίες κατά 8,7% και ιδιαίτερα των εσόδων από προμήθειες (24,9%).

Τα λειτουργικά κέρδη της ΑΤΕ εμφανίζονται ενισχυμένα κατά 27%, αν εξαιρεθούν τα εφάπαξ έσοδα από τόκους που προέκυψαν και λογιστικοποιήθηκαν με το πρόγραμμα ρύθμισης των κτηνοτροφικών χρεών το 2003.

Το χαρτοφυλάκιο δανείων της τράπεζας ενισχύθηκε κατά 14,3% και οι καταθέσεις κατά 6,8%, ενώ τα ίδια κεφάλαια μη περιλαμβανομένων των δανείων μειωμένης εξασφάλισης παρουσίασαν ετήσια θετική μεταβολή 17%.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ