Κοντά στα 47 δολάρια το βαρέλι οι τιμές του πετρελαίου
Νέο ρεκόρ σημείωσε τη Δευτέρα η τιμή του πετρελαίου, φτάνοντας τα 46,91 δολάρια, παρά τις διαβεβαιώσεις των πετρελαιοπαραγωγών χωρών για αύξηση της προσφοράς. H νίκη όμως του Ούγκο Τσάβες στο δημοψήφισμα στη Βενεζουέλα πίεσε προς τα κάτω τις τιμές.
27
Νέο ρεκόρ σημείωσε τη Δευτέρα η τιμή του πετρελαίου, πλησιάζοντας τα 47 δολάρια το βαρέλι, καθώς η νευρικότητα κυριαρχεί στην αγορά, παρά τις διαβεβαιώσεις των πετρελαιοπαραγωγών χωρών για αύξηση της προσφοράς μαύρου χρυσού.
Συγκεκριμένα, το αμερικανικό αργό «σκαρφάλωσε» έως τα 46,91 δολάρια, καθώς η αγορά ανέμενε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βενεζουέλα (πέμπτη χώρα παγκοσμίως στις εξαγωγές πετρελαίου), ενώ παράλληλα υπάρχουν οι ανησυχίες για την ομαλή ροή μαύρου χρυσού από το Ιράκ.
Η νίκη του Ούγκο Τσάβες όμως, με την οποία παραμένει για άλλα δύο χρόνια στην προεδρία της χώρας, πίεσε προς τα κάτω τις τιμές. Το αργό υποχωρεί κατά 26 σεντς στα 46,32 δολάρια και το Μπρεντ σημειώνει πτώση 53 σεντς στα 43,35 δολάρια.
Σε ότι αφορά το Ιράκ, η εξέγερση των σιιτών υποχρέωσε τις ιρακινές αρχές να κλείσουν τον κεντρικό πετρελαιαγωγό στο νότιο τμήμα της χώρας, μειώνοντας κατά 50% τη ροή του πετρελαίου. Την τελευταία εβδομάδα η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε κατά 900.000 βαρέλια.
Την προηγούμενη εβδομάδα η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε κατά 6% και από τις αρχές του έτους η άνοδος αγγίζει το 51%.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σταμάτης Γονίδης: «Παιδί που ήταν σε κώμα μήνες, του τραγούδησα στο αυτί και σηκώθηκε»
- Ποιοι εργαζόμενοι θα δουν αύξηση μισθού στα τέλη του μήνα – Αναλυτικά παραδείγματα
- «Κράξιμο» σε Μίτσιτς στο Ισραήλ – Γιατί δέχεται σκληρή κριτική ο Σέρβος γκαρντ
- Τα ατυχήματα που μπορεί να πάθει ένας σκύλος
- Χίος: Συνελήφθη διακινητής μετά από καταδίωξη – Μετέφερε 36 μετανάστες
- Δάκρυσε όλο το Σικάγο: Στον ουρανό του «United Center» η φανέλα του Ντέρικ Ρόουζ (pics, vids)

