
Η μοναδική Ολυμπιακή όπερα «Ρέα» του Σπύρου Σαμάρα στο Ηρώδειο
Με τη μοναδική όπερα που έχει ως θέμα την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, τη Ρέα του συνθέτη του Ολυμπιακού Ύμνου Σπύρου Σαμάρα, συμμετέχει το Ελληνικό Φεστιβάλ στη γιορτή των Αγώνων της Αθήνας, στις 20 Αυγούστου, στο Ηρώδειο.
28
Με τη μοναδική όπερα που έχει ως θέμα την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, τη Ρέα του Σπύρου Σαμάρα, συμμετέχει το Ελληνικό Φεστιβάλ στη γιορτή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, στις 20 Αυγούστου, στο Ηρώδειο.
Η όπερα Ρέα, με ελληνικούς υπέρτιτλους, παρουσιάζεται σε μορφή κοντσερτάντε και μικρές σκηνοθετικές (κυρίως φωτιστικές) παρεμβάσεις.
Κατά τους ειδικούς, αποτελεί «μεταιχμιακής σημασίας αριστούργημα του παγκόσμιου λυρικού θεάτρου», ενώ ο συνθέτης της, Σπύρος Σαμάρας «κορυφώνει ποιοτικά την ευτυχέστερη εποχή της Έντεχνης Νεοελληνικής Μουσικής, όταν η Ελλάδα συνδεόταν οργανικότατα με ένα διεθνούς ακτινοβολίας σύστημα μουσικής παραγωγής και παιδείας , το ιταλικό.»
Υπενθυμίζεται ότι ο Σπύρος Σαμάρας (Κέρκυρα 1861-1917) συνέθεσε τον επίσημο ύμνο των Ολυμπιακών Αγώνων, σε ποίηση Κωστή Παλαμά, το 1896, στην αθηναϊκή αναβίωσή τους.
Το λιμπρέτο της Ρέας είναι του Γάλλου Πολ Μιλιέ και τοποθετείται στη Χίο, στο β μισό του 14ου αιώνα.
Στην παράσταση του Ηρωδείου, τον ομώνυμο ρόλο υποδύεται η σοπράνο Δήμητρα Θεοδοσίου, ενώ στο ρόλο του αθλητή Λυσία, ο Ιταλός τενόρος Ρέντζο Τζούλιαν, ο Ιταλός βαρύτονος Λούτσιο Γκάλο στο ρόλο του Γκουάρκα, και ο βαθύφωνος Δημήτρης Καβράκος στο ρόλο του Σπινόλα και η σοπράνο Μαρίνα Βουλογιάννη στο ρόλο της Δάφνης.
Συμμετέχουν η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, με διευθυντή τον Νίκο Αθηναίο, και η Χορωδία της ΕΡΤ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν έχει ακόμα αποφασίσει για τον Μίκαελ Κάρικ
- ΑΙ και εργασία: Η τεχνητή νοημοσύνη ίσως να μην σας κλέψει τη δουλειά, αλλά θα αλλάξει ριζικά το επάγγελμά σας
- Το «ChatGPT της Ρομποτικής»: Ρομπότ κερδίζει επαγγελματίες στο πινγκ πονγκ [βίντεο]
- Συνελήφθη 35χρονος που κακοποιούσε τη σύντροφό του – Βιντεοσκοπούσε τη στιγμή που τη σημάδευε με όπλο
- LIVE: Αστέρας Τρίπολης – Παναιτωλικός
- Μαρία Αποστολακέα: «Γέλα, Μαριώ! Κι ας σε δει όποιος θέλει!»




