Λονδίνο: Μια βιταμίνη που περιέχεται σε μια ποικιλία τροφίμων ίσως παρέχει προστασία κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neurosurgery and Psychiatry.

Ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Υγιούς Γήρανσης του Σικάγο, με επικεφαλής την Δρ Μάρθα Μόρρις ανακάλυψε ότι η νιασίνη ή βιταμίνη Β3 σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκφύλισης της πνευματικής διαύγειας που σχετίζεται με την ηλικία.

Η νιασίνη, εντοπίζεται σε διαιτητικά προϊόντα, στα πουλερικά, τα ψάρια, το άπαχο κρέας, τα φιστίκια και τα αβγά.

Ειδικότερα, οι ερευνητές μελέτησαν τον τρόπο διατροφής σχεδόν 4.000 ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω το χρονικό διάστημα 1993-2002. Κανείς εκ των συμμετεχόντων δεν είχε ιστορικό νόσου Αλτσχάιμερ.

Εκτός της διατροφής, οι επιστήμονες κατέγραψαν και τυχόν σημάδια μείωσης της πνευματικής ευστροφίας. Μετά από τρία χρόνια, ένα δείγμα 815 ατόμων ελέγχθηκε για κλινικές αλλαγές καθώς και για τον τρόπο διατροφής τους. Μεταξύ αυτής της ομάδας, 131 άτομα διαγνώστηκαν με νόσο Αλτσχάιμερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή, το επίπεδο μόρφωσης και το γονίδιο ApoE.

Η επεξεργασία των δεδομένων απέδειξε ότι τα άτομα με τη χαμηλότερη πρόσληψη νιασίνης (περίπου 12,6 mg ημερησίως) είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες διάγνωσης νόσου Αλτσχάιμερ εν συγκρίσει με τα άτομα με υψηλή πρόσληψη (περίπου 22,4 mg ημερησίως).

Όταν ελέγχθηκε η πνευματική ευστροφία του συνολικού δείγματος μετά από έξι χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η γνωστική εξασθένηση μειώθηκε σημαντικά, δηλαδή κατά 44% μεταξύ των ατόμων με υψηλή πρόσληψη νιασίνης συγκριτικά με τα άτομα με χαμηλή κατανάλωση της εν λόγω βιταμίνης.

Με δηλώσεις της στο BBC η Δρ Μόρρις επισημαίνει ότι «η μελέτη μας αποδεικνύει την προστατευτική δράση της νιασίνης έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ, ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω μελέτες μεγαλύτερης κλίμακας ώστε να μπορέσουμε να προβούμε σε συστάσεις προς το κοινό».

health.in.gr