Ντομάτα και μπρόκολο κατά του καρκίνου
Λονδίνο: Ο συνδυασμός ντομάτας και μπρόκολου ίσως προστατεύει τον οργανισμό από καρκινογενέσεις, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο International Research Conference on Food, Nutrition and Cancer.
Λονδίνο: Ο συνδυασμός ντομάτας και μπρόκολου ίσως προστατεύει τον οργανισμό από καρκινογενέσεις, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο International Research Conference on Food, Nutrition and Cancer.
Τόσο οι ντομάτες όσο και το μπρόκολο είναι γνωστό ότι περιέχουν χημικά συστατικά που προστατεύουν τον οργανισμό ενάντια στον καρκίνο, αλλά για πρώτη φορά αποδεικνύεται ότι ο συνδυασμός των δυο λαχανικών μεγιστοποιεί τα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία.
Ο Δρ Τζον Έρντμαν και οι συνεργάτες του στο Τμήμα Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου του Ιλινόις μελέτησε τον παραπάνω συνδυασμό σε ποντίκια, τα οποία έφεραν καρκινικούς όγκους του προστάτη.
Συγκεκριμένα, χώρισαν τα πειραματόζωα σε τέσσερις ομάδες. Η πρώτη κατανάλωνε αποξηραμένη σκόνη ντομάτας, η δεύτερη αποξηραμένο μπρόκολο, η τρίτη συνδυασμό των δυο λαχανικών και η τέταρτη τρεφόταν φυσιολογικά και λάμβανε φιναστερίδη, ένα αντικαρκινικό φάρμακο που χορηγείται για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η φιναστερίδη βρίσκεται σε στάδιο δοκιμών για να διαπιστωθεί αν μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.
Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, τα τρία διατροφικά σχήματα είχαν καλύτερα αποτελέσματα εν συγκρίσει με τη φιναστερίδη. Ειδικότερα, οι καρκινικοί όγκοι των ποντικιών που λάμβαναν τον συνδυασμό των λαχανικών, αναπτύσσονταν με πιο αργό ρυθμό, ενώ γενικά διατηρήθηκαν σε μικρότερο μέγεθος συγκριτικά με τους όγκους των ποντικιών που λάμβαναν φιναστερίδη.
Με δηλώσεις του στο BBC ο Δρ Έρτνμαν επεσήμανε ότι «αποφασίσαμε να εξετάσουμε την αποτελεσματικότητα των δυο αυτών λαχανικών σε συνδυασμό, διότι θέλαμε να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τη διατροφή των ανθρώπων.
Ως γνωστόν, οι άνθρωποι δεν καταναλώνουν θρεπτικά συστατικά, αλλά τροφές. Δεν τρώνε ένα τρόφιμο, αλλά συνδυασμό πολλών τροφίμων. Ανάλογα θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχουν και άλλοι συνδυασμοί τροφίμων, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά».
Η μελέτη του Δρ Ερντμαν αναμένεται να δημοσιευθεί τον προσεχή Δεκέμβριο στο επιστημονικό έντυπο Journal of Nutrition.
health.in.gr
- Αγρότης με δεσμευμένο λογαριασμό: «Δεν έχω ούτε ένα ευρώ» – H κυβέρνηση «λειτουργεί με πρακτικές Βόρειας Κορέας»
- Η Ρωσία στοχεύει να στρατολογήσει πάνω από 400.000 στρατιώτες το 2026
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 28.12.2025]
- Μπαλωθιές στο Ηράκλειο: Αδέσποτη σφαίρα κατέληξε σε διπλανό σπίτι
- Πίζα – Γιουβέντους 0-2: Χτίζει σερί η Μεγάλη Κυρία
- Πλακιάς: Όσο πλησιάζει η δίκη για τα Τέμπη, τόσο πιο πολύ θα αναφέρεται το οικονομικό για ευνόητους λόγους – Διαψεύδει δημοσιεύματα

