Λονδίνο: Τα παιδιά που λαμβάνουν πολυβιταμινούχα σκευάσματα ίσως αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος και τροφικών αλλεργιών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Ερευνητική ομάδα του Εθνικού Ιατρικού Κέντρου Παίδων της Ουάσιγκτον μελέτησε το ιατρικό ιστορικό περισσοτέρων από 8.000 παιδιών, που είχαν λάβει μέρος σε κυβερνητική μελέτη, η οποία ξεκίνησε το 1991 και αφορούσε μητέρες και νεογνά.

Η επεξεργασία των δεδομένων αποκάλυψε έναν συσχετισμό μεταξύ την πρώιμης λήψης πολυβιταμινών από νεογνά και της εκδήλωσης άσθματος, καθώς και τροφικών αλλεργιών μεταξύ των βρεφών που τρέφονταν με τεχνητό γάλα.

Ο κίνδυνος τροφικών αλλεργιών ήταν επίσης αυξημένος και μεταξύ των νηπίων (ηλικίας έως τριών ετών) που λάμβαναν πολυβιταμινούχα σκευάσματα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι «είναι ακόμα ασαφές πως οι πολυβιταμίνες προκαλούν άσθμα και τροφικές αλλεργίες, ωστόσο εικάζουμε ότι ενδέχεται να προκαλούν κυτταρικές αλλαγές που αυξάνουν τις πιθανότητες αλλεργικής αντίδρασης, χωρίς ωστόσο να έχουμε αποδείξεις γι’ αυτόν τον ισχυρισμό».

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η βρετανική οργάνωση Asthma UK επισημαίνει ότι «η νέα αυτή μελέτη έρχεται σε αντίθεση με παλαιότερες μελέτες , οι οποίες αποδείκνυαν ότι η έλλειψη βιταμινών προάγει την εκδήλωση άσθματος. Είναι λοιπόν, δύσκολο να εξάγουμε ασφαλές συμπέρασμα και κρίνεται απαραίτητη η συνέχιση της ερευνητικής δραστηριότητας επί του θέματος».

health.in.gr