«Οριστική και αμετάκλητη» λύση του θέματος των πανωτοκίων υπόσχεται η κυβέρνηση
Η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας για την επίλυση του ζητήματος των πανωτοκίων απασχόλησε την Τρίτη τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Εντός των προσεχών ημερών θα κατατεθεί στη Βουλή, δήλωσε ο Γ.Αλογοσκούφης.
27
Η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας για την επίλυση του ζητήματος των πανωτοκίων απασχόλησε την Τρίτη τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.
Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, η κυβέρνηση επιθυμεί την «οριστική και αμετάκλητη» λύση του θέματος με τη ρύθμιση που θα κατατεθεί -ίσως και εντός της τρέχουσας εβδομάδας- στη Βουλή.
Το νομοσχέδιο για τα πανωτόκια θα προβλέπει ότι το αρχικό ποσό του χρέους δεν θα μπορεί να υπερβεί το τριπλάσιο του ποσού αυτού. Η ρύθμιση θα αφορά σε δάνεια που το αρχικό κεφάλαιο δεν υπερέβαινε τα 2 εκατ. ευρώ.
Από τη ρύθμιση εξαιρούνται, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, οι μεγάλοι οφειλέτες που είχαν επιβαρύνει με σημαντικά χρέη τις τράπεζες και διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Επίσης, για τους αγρότες εξετάζεται ευνοϊκότερη ρύθμιση.
Για τα χρέη δανείων που δημιουργήθηκαν πριν από το 1990 θα ισχύσει ευνοϊκότερο καθεστώς από το υφιστάμενο, σύμφωνα με το οποίο η επιβάρυνση είναι 4,5 φορές το αρχικό ποσό για τα δάνεια των ετών 1985-1990 και 6 φορές για τα δάνεια που χορηγήθηκαν πριν το 1985.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, η οποία είναι περίπλοκη ως προς τον υπολογισμό της οφειλής, ως βάση υπολογισμού της θα λαμβάνεται υπόψη το αρχικό ποσό του ληφθέντος κεφαλαίου προσαυξημένο μόνο με συμβατικούς τόκους μέχρι την ημερομηνία καταγγελίας της σύμβασης ή, στην περίπτωση που δεν υπάρχει καταγγελία, μέχρι το χρόνο όπου κατέστη ληξιπρόθεσμο και απαιτητό, κατά τη σύμβαση ή το νόμο.
Για τον υπολογισμό της συνολικής οφειλής, το παραπάνω ποσό βάσης θα πολλαπλασιαστεί επί τρία ανεξαρτήτως του χρόνου κατά τον οποίο συνήφθη το δάνειο. Διευκρινίζεται ότι ως χρόνος σύναψης δανείου λαμβάνεται ο χρόνος της πρώτης εκταμίευσης. Οι τράπεζες μπορούν να συμφωνούν με τους οφειλέτες για τους όρους και τον τρόπο εξόφλησης της συνολικής οφειλής.
Η ρύθμιση ενδέχεται να προβλέπει ακόμη ότι μέχρι το τέλος του έτους αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί. Για να μην επιβαρυνθεί η καθαρή θέση των τραπεζών, οι διαγραφές των απαιτήσεων θα γίνουν τμηματικά και για μακρύ χρονικό διάστημα, ενώ η κυβέρνηση υποσχέθηκε στις τράπεζες να αναγνωρίσει το ποσό των τόκων που θα διαγράψουν ως δαπάνη, ώστε αυτό το ποσό να εκπέσει από τα κέρδη τους και να μη φορολογηθεί.
Μαθηματικός τύπος
Στη συνάντηση συζητήθηκε και η αλλαγή στον τρόπο ανάθεσης των δημόσιων έργων, με την κατάργηση του λεγόμενου μαθηματικού τύπου.
Μέχρι το τέλος του μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιάς έχει ήδη δώσει προς εξέταση στους ενδιαφερόμενους φορείς.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ν. Κορέα απέναντι στη Β. Κορέα: γιατί το Πεντάγωνο περνά τη σκυτάλη στη Σεούλ
- «Ο Τσάμπι Αλόνσο είναι σε επαφές με τη Λίβερπουλ»
- Σύρος: Εντοπίστηκε σορός γυναίκας στο λιμάνι της Ερμούπολης
- Λέρος: Στάσεις εργασίας των γιατρών στο Νοσοκομείο Λέρου
- Ολυμπιακός: Το κέρδος από το «γεμάτο» ρόστερ και το ποσοστό του Άγιαξ
- Γιατί κάποιοι άνθρωποι νοσούν βαριά με κρυολόγημα και άλλοι όχι
