51

Την καταστολή απόπειρας πραξικοπήματος από μέλη της προεδρικής φρουράς με επικεφαλής στασιαστή ταγματάρχη ανακοίνωσε μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος ο ηγέτης του Κονγκό Ζοζέφ Καμπιλά. Εντούτοις, κατά πληροφορίες συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην πρωτεύουσα Κινσάσα.

«Η κυβέρνηση παραμένει στη θέση της. Ο πρόεδρος βρίσκεται στη θέση του. Μείνετε ήρεμοι, προετοιμαστείτε να αντισταθείτε διότι δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να επιχειρήσει πραξικόπημα ή να εκτροχιάσει την ειρηνευτική μας διαδικασία» δήλωσε ο Ζοζέφ Καμπιλά, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία του Κονγκό κατόπιν της δολοφονίας του πατέρα του Λοράν Καμπιλά το 2001.

Βάσει των όσων μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ισχυρές εκρήξεις και πυρά βαρέων όπλων συγκλόνισαν την πρωτεύουσα Κινσάσα νωρίς τα ξημερώματα της Παρασκευής, αφότου μέλη της προεδρικής φρουράς κατέλαβαν για μικρό χρονικό διάστημα το κρατικό ραδιόφωνο ανακοινώνοντας την ανατροπή του Ζοζέφ Καμπιλά.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κονγκό Αντουάν Γκοντά δήλωσε στο BBC ότι ο 30χρονος ταγματάρχης Ερίκ Λεν, επικεφαλής της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης, συνελήφθη στη διάρκεια επιχείρησης κατά των στασιαστών. Υπό κράτηση έχουν τεθεί ακόμη 12 άτομα, όπως ανέφερε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Ζοζέφ Καμπιλά.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Δημοκρατία του Κονγκό επιμένουν πως η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο, όμως κατά πληροφορίες αυτοπτών μαρτύρων οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην Κινσάσα.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ