Φλαβονοειδή εσπεριδοειδών μειώνουν τη χοληστερόλη
Ουάσιγκτον: Μια ομάδα συστατικών που βρίσκεται στο φλοιό των πορτοκαλιών και των μανταρινιών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης περισσότερο και από πολλά αντιλιπιδαιμικά φάρμακα, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Ουάσιγκτον: Μια ομάδα συστατικών που βρίσκεται στο φλοιό των πορτοκαλιών και των μανταρινιών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης περισσότερο και από πολλά αντιλιπιδαιμικά φάρμακα, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Ομάδα ερευνητών του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ και της καναδική φαρμακευτική εταιρία KGK Synergize, κατάφεραν να απομονώσουν από τον φλοιό των παραπάνω φρούτων μια ομάδας ουσιών, τις πολυμεθoξυλιωμένες φλαβόνες, οι οποίες υπάρχουν στα περισσότερα εσπεριδοειδή και που έχουν συσχετιστεί κατά το παρελθόν με ευεργετική δράση ενάντια σε ασθένειες όπως τον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Κάνοντας δοκιμές με πειραματόζωα τα οποία είχαν αρχικά υποβάλλει σε διαιτολόγιο με τροφές που αύξαναν τις τιμές της αποκαλούμενης «κακής» χοληστερόλης (LDL), οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η χορήγηση τροφίμων που περιείχαν μόλις 1% πολυμεθoξυλιωμένες φλαβόνες στάθηκε ικανή να μειώσει τα επίπεδα της LDL σε ποσοστό από 32% έως 40%.
Παλαιότερες μελέτες έχουν καταδείξει πως παρόμοια φλαβονοειδή, ιδίως η εσπεριδίνη των πορτοκαλιών και η ναρινγίνη του γκρέιπφρουτ, διαθέτουν αντίστοιχες ευεργετικές ιδιότητες.
Οι ερευνητές επισήμαναν πως η κατανάλωση τροφών που περιείχαν πολυμεθυλιακές φλαβόνες δεν επέφερε παρενέργειες, ούτε επηρέασε με κάποιο τρόπο τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης (HDL).
Όσον αφορά δε το μηχανισμό δράσης των ουσιών, εικάζουν πως οφείλεται στην αναστολή της σύνθεσης χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο ήπαρ.
Ήδη βρίσκεται υπό εξέλιξη αντίστοιχη μελέτη σε ανθρώπους. Τονίζεται ότι, αν και τα ωφέλη από την κατανάλωση εσπεροειδών στη υγεία είναι αδιαμφησβήτητα, για να επιτευχθούν αποτελέσματα ανάλογα με αυτά της μελέτης θα απαιτούνταν κατανάλωση περισσότερων από 20 ποτηριών χυμό πορτοκαλιού την ημέρα.
health.in.gr
- Κλειστά ακίνητα: Τέλος χρόνου για τα αποκαλυπτήρια
- Μπενίτεθ: «Πρέπει να προσεγγίσουμε με τη σωστή νοοτροπία τα παιχνίδια – Να μην κάνουμε ανόητα λάθη»
- Αγρότες: Μπλόκο και στις Μικροθήβες – Παρέκαμψαν τα ΜΑΤ και έκλεισαν την Εθνική Οδό – «Δεν κάνουμε βήμα πίσω»
- Νότια Αφρική: Ένοπλοι σκότωσαν 11 άτομα, ανάμεσά τους και ένα 3χρονο παιδί σε ξενώνα
- Ο Μάικλ Τζόρνταν σε νομική μάχη με τη NASCAR
- Άννα Βίσση: Η αποθεωτική πρεμιέρα για τα 10 χρόνια «Hotel Ερμού»
