43

Μήνυμα ενότητας, με κοινό σημείο την κρισιμότητα της ημέρας, έστειλαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, ο γγ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, στο δημοψήφισμα στην Κύπρο.

Στο Δημοτικό Σχολείο Δευτεράς άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος στις δηλώσεις του υπογράμμισε ότι σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα και απηύθυνε έκκληση να μην υπάρξουν έκτροπα, αλλά ούτε και πανηγυρισμοί και να γίνει σεβαστό το όποιο αποτέλεσμα.

«Η σημερινή ημέρα είναι μια ιστορική ημέρα. Η σημερινή ψηφοφορία θα καθορίσει το μέλλον της πατρίδας μας. Είμαι σίγουρος ότι οι Κύπριοι πολίτες θα συμπεριφερθούν υπεύθυνα και με αλληλοσεβασμό. Είμαι βέβαιος ότι η απόφαση του κυπριακού λαού θα γίνει απόλυτα σεβαστή από όλους» τόνισε.

Απευθύνοντας έκκληση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να γίνει αποδεκτό με νηφαλιότητα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισήμανε: «Για ακόμη μια φορά να αποδείξουμε τον πολιτικό πολιτισμό μας, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα. Δεν δικαιολογούνται πανηγυρισμοί και σίγουρα ας μην αμαυρώσουμε την ημέρα με οποιαδήποτε έκτροπα. Με ενότητα, ομοψυχία και σύνεση θα προχωρήσουμε μπροστά. Ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, αξίζουν καλύτερες μέρες και είμαι σίγουρος ότι θα έρθουν».

Ερωτηθείς αν ο λαός θα ανταποκριθεί στο κάλεσμά του για ένα ηχηρό «όχι», ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι «σήμερα δεν επιτρέπονται πολιτικές δηλώσεις ούτε σχολιασμοί» και πως πρώτος από όλους δεν μπορεί να παραβεί το νόμο.

Δηλώσεις Χριστόφια

Να χαμηλώσουν οι τόνοι και να επικρατήσει ηρεμία, «έτσι ώστε όσο γίνεται πιο ενωμένοι να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα», είναι το μήνυμα που έστειλε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο «κόσμος θα επαναβεβαιώσει το επίπεδο της πολιτικής μας κουλτούρας και του πολιτικού μας πολιτισμού και θα διεξάγει αυτή την ψηφοφορία με συνθήκες ηρεμίας, συναίσθησης ευθύνης και περίσκεψης για την αύριο».

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, θα χρειαστεί πάρα πολλή δουλειά, θα χρειαστεί ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, θα χρειαστεί να κατέβουν πάρα πολύ οι τόνοι, να επικρατήσει ηρεμία, να καθοδηγηθούμε από τη λογική για να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα όσο γίνεται πιο ενωμένοι» τόνισε.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Χριστόφιας έστειλε, επίσης, μήνυμα σεβασμού προς τους Τουρκοκυπρίους, διαβεβαιώνοντάς τους ότι «και την επόμενη μέρα εμείς θα εργαστούμε για την κοινή πατρίδα, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, συνεργασίας και προσπάθειας για ένα χαρούμενο και ευτυχισμένο μέλλον».

Δηλώσεις Αναστασιάδη

«Ναι» στην επανένωση, «ναι» στα δικαιώματα των προσφύγων και του κάθε πολίτη και «όχι» στη διχοτόμηση, είπε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ασκώντας το δικαίωμα ψήφου στο Λανίτειο Γυμνάσιο στη Λεμεσό.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι το ερώτημα που καλείται ο καθένας να απαντήσει είναι αν θα συνηγορήσει υπέρ της ένταξης μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ευρώπη. «Η δική μου απάντηση ήταν ναι στην επανένωση, ναι στα δικαιώματα των προσφύγων, ναι στα δικαιώματα του κάθε πολίτη, όχι στη διχοτόμηση, ναι τα σύνορά μας να είναι η Κερύνεια και ο Απόστολος Ανδρέας».

Σε ερώτηση πώς ένιωθε κρατώντας στα χέρια του αυτό το ψηφοδέλτιο, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «ο καθένας που θα κρατά το ψηφοδέλτιο να ξέρει ότι κρατά την τύχη της πατρίδας μας στα χέρια του, την τύχη της απελευθέρωσης ή της συνέχισης μιας απαράδεκτης κατάστασης».

Είπε, επίσης, ότι είναι «ίσως από τις κρισιμότερες φορές, ή η πιο κρίσιμη στην ιστορία του κυπριακού Ελληνισμού, που ο καθένας από εμάς παίρνει την τύχη της πατρίδας του στα χέρια του. Ένα όχι είναι μια πέτρα στον τοίχο που διαιρεί την πατρίδα μας. Ένα ναι την επανενώνει. Ας προβληματιστούν όλοι. Γι αυτό και κάνω θερμή έκκληση με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, χωρίς φανατισμό, αλλά με αποφασιστικότητα ας τολμήσουμε, είναι η ώρα της επανένωσης».

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, θα είναι σεβαστό» γιατί είναι «η ετυμηγορία του λαού», ενώ σε ερώτηση τι αναλογίζεται ο ίδιος για τα της επόμενης ημέρας, ο κ. Αναστασιάδης είπε: «Θέλω να είμαι αισιόδοξος για το σήμερα, για να είμαι πιο αισιόδοξος για το αύριο και το μέλλον».

Δηλώσεις Κληρίδη

Στο Δημοτικό Σχολείο Λυκαβητού στη Λευκωσία ψήφισε ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδας. «Σήμερα ο κυπριακός Ελληνισμός αποφασίζει για το μέλλον του. Οποιαδήποτε και αν είναι η απόφαση, εκείνο το οποίο έχει μεγάλη σημασία είναι μετά από το αποτέλεσμα, όλοι να συνεργαστούμε με ψυχραιμία για να αντιμετωπίσουμε τις πολλές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η Κυπριακή Δημοκρατία» τόνισε.

Σε παρατήρηση ότι σήμερα γιορτάζει τα γενέθλιά του και τι σημαίνει για αυτόν, ο κ. Κληρίδης απάντησε: «Για μένα, λίγα και καλά». Ερωτηθείς αν θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να συζητήσουν την επόμενη ημέρα, ο κ. Κληρίδης είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

Δηλώσεις Βασιλείου

Την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα σημάνει την απαρχή της επανένωσης της Κύπρου και την απαρχή της νέας ζωής της ενωμένης Κύπρου μέσα στην ΕΕ, εξέφρασε ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου.

Σε δηλώσεις μετά την άσκηση του δικαιώματος ψήφου στο Δημοτικό Σχολείου Λυκαβητού, ο κ. Βασιλείου είπε ότι η σημερινή ημέρα, είναι αυτή που ο λαός περίμενε εδώ και τριάντα χρόνια, «η ημέρα που ελπίζαμε και ελπίζουμε ότι θα σημαίνει την απαρχή της επανένωσης, της επιστροφής των προσφύγων, μιας νέας ζωής ενωμένης Κύπρου μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη».

«Είναι γι αυτό το λόγο που πρέπει όλοι μας να ψηφίσουμε για να δώσουμε ακριβώς τη δυνατότητα στο λαό μας» πρόσθεσε ο κ. Βασιλείου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «τα αποτελέσματα σήμερα το βράδυ θα είναι τέτοια, ώστε να δώσουν ακριβώς αυτή τη χαρά στην Κύπρο και σε όλους μας και να μην απογοητεύσουν ούτε τους Κύπριους αλλά ούτε και την Ευρώπη και όλο τον κόσμο που με ανυπομονησία παρακολουθεί τις σημερινές εξελίξεις».

Ερωτηθείς αν θα εργαστεί για τη διαχείριση του όποιου αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, ο κ. Βασιλείου είπε ότι θέλει να ελπίζει ότι το αποτέλεσμα θα κάνει δυνατή την επανένωση του νησιού, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πάντα όσο υπάρχουμε θα δουλεύουμε για να μπορέσει να επανενωθεί η νήσος μας».

Δηλώσεις Λυσσαρίδη

Ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης κάλεσε σήμερα αυτούς που θα ψηφίσουν «ναι» να μην προσπαθήσουν να υπονομεύσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να μπορέσει να ανατρέψει τις πρώτες αρνητικές εντυπώσεις που είναι φυσιολογικό να δημιουργηθούν.

Ασκώντας στο Γυμνάσιο Φανερωμένης το δικαίωμα ψήφου ο κ. Λυσσαρίδης αναφέρθηκε και σε πληροφορίες για διαβήματα από τους Βρετανούς για να διαφοροποιηθεί το πρωτόκολλο ένταξης και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αποκλείσει και εν ανάγκη θα ασκήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας σε οιαδήποτε τέτοια προσπάθεια.

Κάλεσε επίσης όλους με βάση τον πατριωτισμό τους να εγκαταλείψουν τις αντιπαλότητες από αύριο και να εμπλακούν σε ένα κοινό αγώνα σε Κύπρο και Ελλάδα για να δημιουργηθεί το σωστό κλίμα για μια σωστή, δίκαιη βιώσιμη λειτουργική και εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο λύση.

«Στην Κύπρο συντελείται μια επανάσταση για πρώτη φορά στα κυπριακά χρονικά. Ο πολίτης θέλει μόνος, χωρίς εξωτερικές επιδράσεις, χωρίς εκφοβισμούς, χωρίς κινδυνολογία με ψυχραιμία να πάρει την απόφασή του» τόνισε.

Δηλώσεις Χρυσοστομίδη, Ομήρου, Μαρκίδη

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του σημερινού δημοψηφίσματος «δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι» ανέφερε ο πρόεδρος της Έπαλξης Ανασυγκρότησης Κέντρου, Κύπρος Χρυσοστομίδης. Σε δηλώσεις έξω από το εκλογικό κέντρο του Ελενείου Δημοτικού Σχολείου Λευκωσίας, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι «όλοι μας πρέπει να δεχθούμε χωρίς οποιεσδήποτε επιφυλάξεις το αποτέλεσμα και να συνταχθούμε όλοι μαζί για την επόμενη μέρα».

Με αίσθημα ιστορικής και εθνικής ευθύνης ο κυπριακός λαός καλείται να αποφασίσει σήμερα για το μέλλον του «και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο λαός μας θα πάρει τις αποφάσεις του με συνείδηση αυτής της βαριάς ευθύνης» δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ασκώντας το πρωί στην Πάφο το εκλογικό του δικαίωμα.

Ο πρόεδρος της Ανανεωτικής Κίνησης, Αλέκος Μαρκίδης, δήλωσε, από την πλευρά του, ότι «είναι ιστορική επιταγή να δώσουμε ελπίδα σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό», προκειμένου να εισέλθουν όλοι μαζί στην Ευρώπη την 1η Μαΐου, «στα πλαίσια μιας επανενωμένης χώρας, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια».

Δηλώσεις Μιχαηλίδη, Ευθυμίου, Περδίκη

Σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του δικαιώματος ψήφου στο δημοψήφισμα στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Μέσα Γειτονιάς, ο πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης σημείωσε ότι οποιοδήποτε και να είναι το αποτέλεσμα από το σημερινό δημοψήφισμα «νικητής θα είναι ο κυρίαρχος κυπριακός λαός, του οποίου την απόφαση θα πρέπει όλοι να στηρίξουμε με σεβασμό».

Στην αναγκαιότητα να παραμείνει ο λαός ενωμένος αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Κινήματος Ελευθέρων Πολιτών Τίμης Ευθυμίου, υπογραμμίζοντας πως μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «χρειάζεται περισυλλογή, ενότητα και ομόνοια, για να αντιμετωπίσουμε τις οποιεσδήποτε δυσκολίες που θα έχουμε την επόμενη μέρα».

«Οι σημερινές εκλογές είναι οι πρώτες ευρωπαϊκές εκλογές της Κύπρου, δεν υπάρχει ένταση, δεν υπάρχει φανατισμός» είπε, από την πλευρά του ο γγ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, ενώ σε μία εκτίμηση για τις προοπτικές για το μέλλον εξέφρασε την άποψη ότι «τα πράγματα θα είναι δύσκολα στην αρχή», αλλά «πέρα από τις συμπληγάδες υπάρχει η Ιθάκη», δηλαδή «ένα μέλλον πραγματικά δημοκρατικό, προοδευτικό, οικολογικό για τον κυπριακό λαό».

Δηλώσεις Κλεάνθους, Πασχαλίδη, Κουτσού

Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους. Ο κ. Κλεάνθους τόνισε ότι ο λαός «ενωμένος θα δώσει την ετυμηγορία του», η οποίο θα πρέπει να γίνει από όλους σεβαστή. Παράλληλα, διεμήνυσε στους Τουρκοκυπρίους ότι «σ αυτόν τον τόπο, στην κοινή πατρίδα, από αύριο πάλι μαζί τους θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την Κύπρο μας και για την κοινή πατρίδα, σε πραγματικές όμως συνθήκες ασφάλειας, για να είναι το μέλλον σίγουρα ειρηνικό και ευτυχισμένο, για εμάς, τα παιδιά μας και τις επόμενες γενεές».

Ο πρόεδρος του Κινήματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης Αντώνης Πασχαλίδης δήλωσε ότι «σήμερα αποφασίζουμε για τη μόνιμη ασφάλεια και τη μόνιμη ειρήνη και δημοκρατία στον τόπο […] Σήμερα αποφασίζεται με το δημοψήφισμα μια ευρωπαϊκή, δημοκρατική και λειτουργική λύση χωρίς ξένα στρατεύματα».

Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική και με την ψήφο του ο κάθε πολίτης θα επηρεάσει το μέλλον του τόπου, δήλωσε ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού. «Θα θέλαμε σήμερα να ήταν ημέρα γιορτής, αλλά δεν μας έδωσαν αυτήν την ευκαιρία. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για μια σωστή, δίκαιη και δημοκρατική λύση» υπογράμμισε.

Ο μητροπολίτης Πάφου

Την ελπίδα ότι από αύριο θα ανατείλει μια νέα ημέρα για την Κύπρο, εξέφρασε ο μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος σε δηλώσεις του, ασκώντας το δικαίωμα ψήφου.

«Πιστεύω ότι από αύριο θα ανατείλει μια νέα ημέρα για την Κύπρο, και θα τύχει της προσοχής τόσο της Ευρώπης, όσο και των Ηνωμένων Εθνών για μια δικαία, λειτουργήσιμη και μόνιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος, ούτως ώστε ο λαός μας να ζει στη γη των πατέρων του ευτυχισμένος, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι» είπε.

Ο κ. Χρυσόστομος τόνισε ότι το μήνυμα τόσο στα Ηνωμένα Έθνη, όσο και στην Ευρώπη, αλλά και την Αμερική είναι «ότι πρέπει όχι φαινομενικά να είναι υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι φαινομενικά να υποστηρίζουν τους μικρούς και αδύνατους, αλλά να χρησιμοποιούν όλα τα πρακτικά μέτρα για να επιβάλουν τη δικαιοσύνη οι ισχυροί της γης και τα Ηνωμένα Έθνη στον κόσμο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ