
Την υποστήριξή του στο σχέδιο Ανάν εξέφρασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρετίζει την Τετάρτη την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού και τονίζει ότι δεν τίθεται ζήτημα μεταξύ του σχεδίου Ανάν και ενός άλλου σχεδίου, αλλά μεταξύ του σχεδίου αυτού και ουδεμίας άλλης εναλλακτικής επιλογής.
51
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την υποστήριξή του και χαιρετίζει την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού και τονίζει ότι δεν τίθεται ζήτημα μεταξύ του σχεδίου Ανάν και ενός άλλου σχεδίου, αλλά μεταξύ του σχεδίου αυτού και ουδεμίας άλλης εναλλακτικής επιλογής για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Στο ψήφισμα που υιοθέτησε την Τετάρτη η Ευρωβουλή, στηριζόμενη στο κείμενο που συνέταξε ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Ζακ Ποος (εισηγητής της έκθεσης για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ), αναφέρεται επίσης ότι το Κοινοβούλιο πιστεύει πως το τελικό σχέδιο του Κόφι Ανάν αποτελεί έναν ιστορικό συμβιβασμό, ο οποίος θα τερματίσει μία από τις πλέον μακροχρόνιες διενέξεις στην Ευρώπη και μπορεί να λειτουργήσει ως φωτεινό παράδειγμα για τη διευθέτηση εξίσου δύσκολων διεθνών διενέξεων.
Επισημαίνεται επίσης ότι το σχέδιο δεν προβλέπει μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο -αλλά μόνο μεταβατικές- και διαβεβαιώνει τους Κυπρίους ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή είναι πρόθυμα να συνδράμουν οικονομικά στην εφαρμογή της συμφωνίας και του κοινοτικού κεκτημένου.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να παρακολουθήσει ενεργώς την εφαρμογή του σχεδίου και να συμβάλλει στην παροχή εγγυήσεων, και παράλληλα διαβεβαιώνει αμφότερες τις πλευρές ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα εγγυηθούν με αυστηρότητα σε συνεργασία με άλλα διεθνή θεσμικά όργανα την εφαρμογή της συμφωνίας, καθ’ όσον το ζήτημα αυτό άπτεται της ίδιας της αξιοπιστίας τους.
Καλεί όλα τα μέρη να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους με εντιμότητα και ευρύτητα αντιλήψεων, ενώ παράλληλα πιστεύει ότι το σχέδιο θεσμοθετεί ένα λειτουργικό ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης.
Τέλος, αναγνωρίζει το δικαίωμα των Κυπρίων να αποφασίσουν μόνοι τους επί του σχεδίου μέσω δημοψηφίσματος χωρίς άσκηση εξωτερικών πιέσεων, και σέβεται μία τέτοια απόφαση, αλλά επισημαίνει ότι εξακολουθεί να είναι αναγκαία η ανάληψη μίας ευρείας εκστρατείας ενημέρωσης που θα βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία.
Το ψήφισμα υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 422 ψήφους υπέρ, 30 κατά και 47 αποχές. Oι Έλληνες ευρωβουλευτές ψήφισαν ως εξής:
Υπέρ της Πρότασης ψήφισαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ κ.κ Δημητρακόπουλος, Χατζηδάκης, Καλδή, Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, Μαρίνος, Τρακατέλλης και Αβέρωφ. Από το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ οι κ.κ Κατηφόρης, Κουκιάδης, Καραμάνου, Μαστοράκης, Μαλλιώρη, Σουλαδάκης Τσάτσος, Μπαλτάς καιΖορμπά. Από τον ΣΥΝ, υπέρ ψήφισε ο κ. Παπαγιαννάκης.
Κατά της Πρότασης ψήφησαν, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Ζαχαράκης και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ κ.κ Αλυσανδράκης, Κόρακας και Πατάκης.
Αποχή δήλωσαν οι κ.κ Μπακόπουλος του ΔΗΚΚΙ και Χουντής του ΣΥΝ. Απουσίασαν από την ψηφοφορία ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Ξαρχάκος και του ΔΗΚΚΙ κ. Κουλουριάνος.
Στηρίζει και η ιρλανδική προεδρία της ΕΕ
Με ανακοίνωσή του ο Ιρλανδός πρωθυπουργός και προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, Μπέρτι Αχερν, υπογραμμίζει ότι το προτεινόμενο σχέδιο του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού είναι σύμφωνα με τη γνώμη της πλειονότητας των Ευρωπαίων ηγέτων «καλό για τις δύο κοινότητες» της νήσου.
«Ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχα τους τελευταίους μήνες συζητήσεις για το Κυπριακό με τους Ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες. Πιστεύω ότι είναι ακριβές να πει κανείς ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους εκτιμά ότι το προτεινόμενο σχέδιο θα είναι καλό για τις δύο κοινότητες της Κύπρου και για την Ευρωπαϊκή Ένωση» τονίζει ο Αχερν, προσθέτοντας ότι και οι κάτοικοι της Κύπρου γνωρίζουν επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα προτιμούσε «έντονα» να ενταχθεί η Κύπρος ενωμένη την 1η Μαΐου στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τον Μπέρτι Αχερν, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν δημιούργησε με το σχέδιό του «μία ιστορική και μοναδική ευκαιρία για διευθέτηση του Κυπριακού». Εξάλλου, προσθέτει, ότι και ο ίδιος ο Κόφι Αναν έχει δηλώσει σαφώς ότι το σχέδιο αυτό αποτελεί «τη μοναδική και βραχυπρόθεσμα διαθέσιμη οδό προς την επανένωση της Κύπρου».
Ο προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ υπογραμμίζει, πάντως, ότι η απόφαση εναπόκειται στον ίδιο τον κυπριακό λαό. «Εναπόκειται αποκλειστικά στους ίδιους να ασκήσουν ελεύθερα το δημοκρατικό τους δικαίωμα» καταλήγει.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κρήτη: Σοκαριστικό τροχαίο στον ΒΟΑΚ – Στο νοσοκομείο ένας σοβαρά τραυματίας
- Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για την ανανέωση της θητείας των τριών ευρωπαίων εισαγγελέων
- Όταν όλα «δείχνουν» Μπαρτσελόνα
- Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και απαλλαγή από δημοτικά τέλη για πληγέντες από τον αφθώδη πυρετό
- Παγκόσμιο Κύπελλο 2026: Πόσες πιθανότητες έχει να υπερασπιστεί τον τίτλο της η Αργεντινή
- Eva Douzinas, CEO of the Rauch Foundation, On Open Pen Fish Farming In Greece
