
Αντιδρούν οι δημόσιοι υπάλληλοι στο νομοσχέδιο για την «επανίδρυση του κράτους»
Αντιμέτωπη με τις πρώτες αντιδράσεις των δημοσίων υπαλλήλων είναι η κυβέρνηση, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «επανίδρυση του κράτους», το οποίο μετατρέπει το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε κακούργημα. Με απεργίες απειλεί η ΑΔΕΔΥ.
43
Αντιμέτωπη με τις πρώτες αντιδράσεις των δημοσίων υπαλλήλων είναι η κυβέρνηση, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «επανίδρυση του κράτους», το οποίο μετατρέπει το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε κακούργημα, που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 10 ετών.
Με απεργίες απειλεί η διοίκηση της ΑΔΕΔΥ, η οποία, αν και αποδέχεται την αναγκαιότητα πάταξης της διαφθοράς, επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο αφήνει ακάλυπτους τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι για «ψύλλου πήδημα» -όπως αναφέρουν στελέχη τους χαρακτηριστικά- θα προφυλακίζονται.
Ήδη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, αρκετοί υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών αρνούνται να υπογράψουν αποφάσεις που αφορούν κυρίως δαπάνες, χωρίς την εκ των προτέρων γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του υπουργείου. Το γεγονός αυτό αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση της γραφειοκρατίας και όχι στη μείωση, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση.
Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σήμερα ή, το αργότερο, αύριο, ορίζει ότι «όποιος με γνώση του ζημιώνει την περιουσία του άλλου, της οποίας βάσει του νόμου ή δικαιοπραξίας έχει την επιμέλεια ή διαχείριση (ολική ή μερική ή μόνο για ορισμένη πράξη) τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών».
Επιπλέον, θεσμοθετείται και η αστική ευθύνη των υπαλλήλων όταν είναι υπαίτιοι για την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων, εφόσον η υπαιτιότητά τους κριθεί προηγουμένως με την πειθαρχική διαδικασία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κρήτη: Σοκαριστικό τροχαίο στον ΒΟΑΚ – Στο νοσοκομείο ένας σοβαρά τραυματίας
- Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για την ανανέωση της θητείας των τριών ευρωπαίων εισαγγελέων
- Όταν όλα «δείχνουν» Μπαρτσελόνα
- Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και απαλλαγή από δημοτικά τέλη για πληγέντες από τον αφθώδη πυρετό
- Παγκόσμιο Κύπελλο 2026: Πόσες πιθανότητες έχει να υπερασπιστεί τον τίτλο της η Αργεντινή
- Eva Douzinas, CEO of the Rauch Foundation, On Open Pen Fish Farming In Greece
