
«Αδειασμα» Σεζέρ σε Ερντογάν για την αποδοχή της επιδιαιτησίας Ανάν στο Κυπριακό
Η αποδοχή της επιδιαιτησίας του Κόφι Ανάν στο Κυπριακό γνωστοποιήθηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν στον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ, στο Νταβός, μολονότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας δεν είχε δεχτεί κάτι τέτοιο, αποκάλυψε την Τετάρτη ο Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ.
71
Η αποδοχή της επιδιαιτησίας του Κόφι Ανάν στο Κυπριακό γνωστοποιήθηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν στον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ, στο Νταβός, μολονότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) δεν είχε δεχτεί κάτι τέτοιο κατά τη συνεδρίασή του στις 24 Ιανουαρίου, αποκάλυψε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, εκθέτοντας τον Τούρκο πρωθυπουργό.
Σε ομιλία που έκανε στην Πολεμική Ακαδημία στην Κωνσταντινούπολη, ο Σεζέρ αναφέρθηκε εκτενώς στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αλλοιωθούν τα όποια κέρδη της τουρκικής πλευράς μέσω της δικαστικής οδού.
Ο Σεζέρ αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του ΣΕΑ στις 24 Ιανουαρίου, λέγοντας ότι «στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε, υπογραμμίστηκε το όφελος της επανέναρξης των συνομιλιών και επαναλήφθηκε η αποφασιστικότητα του Συμβουλίου για εξεύρεση λύσης με σημείο αναφοράς το σχέδιο Ανάν και με βάση τις πραγματικότητες στο νησί».
Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε λέγοντας: «Μολονότι δεν υιοθετήθηκε η άποψη της συμπλήρωσης των κενών, σε περίπτωση διαφωνίας, εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ, αντιλαμβανόμαστε ότι στη συνάντηση που έγινε στο Νταβός με τον Κόφι Ανάν η Τουρκία δέχτηκε την άποψη αυτή, πράγμα το οποίο πληροφορηθήκαμε από τις επιστολές του ΓΓ του ΟΗΕ προς τις πλευρές, αλλά και από τα πρακτικά της συνάντησης στο Νταβός».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, «με τον τρόπο αυτό οι πλευρές έχουν εισέλθει σε μια διαδικασία δίχως επιστροφή». Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι σε περίπτωση υιοθέτησης του σχεδίου Ανάν, θα ήταν σωστό οι παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο να έχουν την έγκριση από όλα τα Κοινοβούλια των κρατών – μελών της ΕΕ.
Με αυτό τον τρόπο, η ΕΕ θα δείξει την ειλικρίνειά της όσον αφορά στην επιθυμία της για λύση του Κυπριακού, εκτίμησε ο Σεζέρ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Κρήτη: Σοκαριστικό τροχαίο στον ΒΟΑΚ – Στο νοσοκομείο ένας σοβαρά τραυματίας
- Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για την ανανέωση της θητείας των τριών ευρωπαίων εισαγγελέων
- Όταν όλα «δείχνουν» Μπαρτσελόνα
- Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και απαλλαγή από δημοτικά τέλη για πληγέντες από τον αφθώδη πυρετό
- Παγκόσμιο Κύπελλο 2026: Πόσες πιθανότητες έχει να υπερασπιστεί τον τίτλο της η Αργεντινή
- Eva Douzinas, CEO of the Rauch Foundation, On Open Pen Fish Farming In Greece
