Υπερβολική η ημερομηνία λήξεως πολλών τροφίμων
Λονδίνο: Τα συσκευασμένα προϊόντα με παρατεταμένη ημερομηνία λήξεως ενδέχεται να είναι επιβλαβή για την υγεία, σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.), η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the Science of Food and Agriculture.
Λονδίνο: Τα συσκευασμένα προϊόντα με παρατεταμένη ημερομηνία λήξεως ενδέχεται να είναι επιβλαβή για την υγεία, σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.), η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the Science of Food and Agriculture.
Ομάδα ερευνητών του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. με επικεφαλής το Δρ Ευστάθιο Πανάγου, επισημαίνει πως πολλά από τα προϊόντα που έχουν μακροχρόνια ημερομηνία λήξης στην ουσία αλλοιώνονται πολύ νωρίτερα από αυτήν, με αποτέλεσμα να καθίστανται επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.
Αφορμή για την διεξαγωγή της μελέτης στάθηκε η τάση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στην βιομηχανία τροφίμων να συσκευάζονται τα τρόφιμα με πλαστικά υλικά γεγονός που έχει οδηγήσει σε μια ψευδή αίσθηση μακρόχρονης διασφάλισης της αρτιότητας των προϊόντων, η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποβεί επιζήμια για την ανθρώπινη υγεία.
Οι επιστήμονες έθεσαν υπό ειδικές δοκιμές, για περίοδο έξι μηνών, ένα μεγάλο αριθμό συσκευασμένων πακέτων ελιάς, επιχειρώντας να ανιχνεύσουν την ύπαρξη τυχόν μικροοργανισμών και τοξικών ουσιών με βάση το χρώμα και την υφή των εν λόγω προϊόντων.
Με βάση τις εκτιμήσεις δεκαμελούς επιτροπής, η οποία αξιολόγησε την οσμή, τη γεύση και τη γενικότερη κατάσταση της ελιάς, στα εν λόγω προϊόντα δεν εντοπίστηκαν βλαβερά βακτηρίδια.
Ωστόσο η ποιότητα των συσκευασιών ελιάς που δεν ήταν αεροστεγώς κλεισμένες θεωρήθηκε αποδοκιμαστέα, καθώς τα εν λόγω προϊόντα ήταν εκτεθειμένα σε ατμοσφαιρικές συνθήκες που περιείχαν 40% διοξείδιο του άνθρακα, 30% άζωτο και 30% οξυγόνο. Τέλος, μέτρια χαρακτηρίστηκε και η ποιότητα των ελιών που ήταν τοποθετημένες σε άλμη.
«Η διάρκεια ζωής των εν λόγω προϊόντων υπό αυτές τις συνθήκες δεν έχει καθοριστεί με επίσημα στοιχεία, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες βιομηχανίες προβαίνουν σε διαβεβαιώσεις για μακροχρόνια επιβίωσή τους. Η μεγαλύτερη ασφάλεια παρέχεται από τις συσκευασίες που είναι αεροστεγώς κλεισμένες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ Ευστάθιος Πανάγου.
health.in.gr
- Προς αλλαγή του κανονισμού για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης – Πότε αναμένονται ανακοινώσεις
- LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός
- Ο Ντικ Βαν Ντάικ πλησιάζει τα 100 και πιστεύει ότι βρίσκεται εν ζωή επειδή «έκοψε το αλκοόλ και τα τσιγάρα»
- LIVE: ΠΑΟΚ – Άρης
- Ράπισμα Χαρίτση στην κυβέρνηση: «ΜΑΤ για σας – ΟΠΕΚΕΠΕ-bet για μας», «σκάνδαλο Δημοκρατίας» οι υποκλοπές
- Η Ουκρανία στο σκοτεινό τούνελ της πληθυσμιακής κατάρρευσης

