Λονδίνο: Η κατανάλωση λιπαρών τροφών ενεργοποιεί κέντρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με το συναίσθημα της απόλαυσης, γεγονός που εξηγεί τους λόγους για τους οποίους πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να τρώνε ακόμη και όταν έχουν χορτάσει, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of Neuroscience.

Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με επικεφαλής τους Δρ Ιβάν ντε Αραουτζο και Δρ Έλμουντ Ρολς έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 12 άτομα που αισθάνονταν έντονη πείνα.


Αφού τους τοποθέτησαν στο εσωτερικό ενός δωματίου και τους παρείχαν μεγάλη γκάμα φαγητών διαφορετικής υφής (πχ σιρόπι, λάδι κλπ), παράλληλα ανίχνευαν την εγκεφαλική δραστηριότητά τους μέσω ειδικού μαγνητικού τομογράφου.

Όπως παρατήρησαν, τα φαγητά με την πυκνότερη σύσταση αλλά και τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα λιπαρών ουσιών προκαλούσαν διέγερση σε μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την απόλαυση και διεγείρεται από τη γεύση.


Αυτό το φαινόμενο παραπέμπει, σύμφωνα με τους ερευνητές στο συμπέρασμα πως ο εγκέφαλο σχηματίζει μια εικόνα του περιεχόμενου του στόματος με βάση τόσο τη γεύση, όσο και τη δομή της τροφής.

Οι λιπαρές τροφές ενεργοποιούσαν επίσης μια άλλη περιοχή του πρόσθιου φλοιού του εγκεφάλου, η οποία δραστηριοποιείται από άλλα ευχάριστα συναισθήματα όπως ένα χάδι, ένα άρωμα ή το κέρδος ενός χρηματικού ποσού.

«Τα στοιχεία που αντλήσαμε εξηγούν, για παράδειγμα, γιατί η προσθήκη βουτύρου ή κρέμας ενισχύουν την απόλαυση του φαγητού σε τόσο μεγάλο βαθμό, παρότι δεν καταφέραμε να κατανοήσουμε πλήρως το μηχανισμό μέσω του οποίου όλα αυτά γίνονται αντιληπτά στο εσωτερικό του στόματος», επισημαίνουν οι ερευνητές.

health.in.gr