Η ασπιρίνη περιορίζει τη στεφανιαία ισχαιμία
Νέα Υόρκη: Μια ασπιρίνη την ημέρα μειώνει σημαντικά την πιθανότητα στεφανιαίας ισχαιμίας μεταξύ των πασχόντων από καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με ελληνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Heart.
Νέα Υόρκη: Μια ασπιρίνη την ημέρα μειώνει σημαντικά την πιθανότητα στεφανιαίας ισχαιμίας μεταξύ των πασχόντων από καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με ελληνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Heart.
Ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον Δρ Ιγνάτιο Οικονομίδη, ανακάλυψε πως η ασπιρίνη ελαττώνει την πιθανότητα στεφανιαίας ισχαιμίας – δηλαδή της μειωμένης ροής αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς – μέσω της ιδιότητάς της να αναστέλλει διάφορους αυξητικούς παράγοντες που προκαλούν σχηματισμό θρόμβων, όπως τον MCSF (Macrophage Colony Stimulating Factor).
Στο πλαίσιο της μελέτης, ο Δρ Οικονομίδης και η ομάδα του έθεσαν υπό 48ωρη ιατρική παρακολούθηση 40 άτομα με σταθερή στηθάγχη οι οποίοι έπασχαν από περιοδική στεφανιαία ισχαιμία. Στη συνέχεια τους χορήγησαν είτε 300 milligram ασπιρίνης, είτε ψευδοφάρμακα, για περίοδο τριών εβδομάδων, μετά το πέρας των οποίων έλαβαν την άλλη αγωγή..
Όπως διαπιστώθηκε, ο συνολικός αριθμός ισχαιμικών επεισοδίων έπεσε από τα 339, κατά την περίοδο λήψης των ψευδοφαρμάκων, στα 251 κατά τη διάρκεια της χορήγησης ασπιρίνης. Επιπλέον, η συνολική διάρκεια των εν λόγω επεισοδίων έπεσε από τα 1.765 λεπτά στα 1.305 λεπτά.
«Είναι η πρώτη φορά κατά την οποία η θεραπεία με δόσεις ασπιρίνης 300 milligrams ελαττώνει τα περιστατικά στεφανιαίας ισχαιμίας και παράλληλα ελαττώνει την ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων, την παραγωγή θρομβίνης και τη φλεγμονή», επεσήμανε με δηλώσεις του στο Reuters ο Δρ Οικονομίδης.
health.in.gr
- ΑΕΚ: Η αρχική 11άδα του Νίκολιτς για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό
- Ο Ματ Ντέιμον υποστηρίζει ότι το «cancel σε ακολουθεί μέχρι τον τάφο»
- Μπάγερ Λεβερκούζεν: Οριστικά χωρίς Φλέκεν και Τέλα κόντρα στον Ολυμπιακό
- Παναθηναϊκός: Η 11άδα για το παιχνίδι κόντρα στην ΑΕΚ
- Ιράν: Ο πρόεδρος Πεζεσκιάν προειδοποιεί ότι μια επίθεση κατά του ανώτατου ηγέτη Χαμενεΐ θα ήταν κήρυξη πολέμου
- Στις φλόγες τυλίχθηκε εμπορικό κέντρο στο Πακιστάν – Τουλάχιστον 6 νεκροί

