Η κακή διατροφή πιθανή αιτία εμφάνισης μη Hodgkin λεμφώματος
Νέα Υόρκη: Οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν άμεσα την πιθανότητα εμφάνισης μη Hodgkin λεμφώματος μεταξύ των γυναικών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Νέα Υόρκη: Οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν άμεσα την πιθανότητα εμφάνισης μη Hodgkin λεμφώματος μεταξύ των γυναικών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Ομάδα επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γέιλ με επικεφαλής τον Δρ Tongzhang Zheng, διαπίστωσε ότι η υπερκατανάλωση τροφών πλούσιων σε ζωικές πρωτεΐνες και κορεσμένα λίπη αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα προσβολής από μη Hodgkin λέμφωμα, μια ιδιότυπη μορφή καρκίνου.
Στο πλαίσιο της έρευνας και κατά το χρονικό διάστημα 1995-2000 μελετήθηκαν 601 πάσχουσες από την ασθένεια και 717 υγιείς γυναίκες που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.
Όπως διαπιστώθηκε, εκτός από τις ζωικές πρωτεΐνες και τα κορεσμένα λίπη, ο κίνδυνος ήταν κατά 40% αυξημένος και μεταξύ των γυναικών που κατανάλωναν σημαντικές ποσότητες πολυακόρεστου λίπους, γαλακτοκομικών προϊόντων και αβγών, ενώ κάτι αντίστοιχο δεν παρατηρήθηκε στην περίπτωση των φυτικών πρωτεϊνών και του μονοακόρεστου λίπους.
Τέλος, η κατανάλωση φυτικών ινών, φρούτων και λαχανικών αποδείχθηκε πως κατέχει προστατευτικό ρόλο έναντι της ασθένειας.
“Οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και λίπη τείνουν να επηρεάζουν αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα και κατά συνέπεια αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μη Hodgkin λεμφώματος, ωστόσο το φαινόμενο χρήζει σαφώς περαιτέρω μελέτης”, σχολιάζει ο Δρ Zheng.
health.in.gr
- Στη Γαλλία προστίθεται ένας νέος εκατομμυριούχος κάθε 15 λεπτά – Τι ισχύει στην Ευρώπη και πού βρίσκεται η Ελλάδα;
- Το τελευταίο αντίο στην αιώνια ελεύθερη, Πάολα Ρεβενιώτη
- Καθηγητής Νομικής στην Οξφόρδη: «Ο Δημητριάδης είναι ύποπτος πολύ σοβαρών κακουργημάτων»
- Άργος: «Δεν είχαμε πρόθεση να σκοτώσουμε τον 20χρονο» – Τι ισχυρίστηκαν στις απολογίες τους οι δύο αστυνομικοί
- Το βίντεο της Euroleague μετά την παραμονή του Παπανικολάου στον Ολυμπιακό που συγκίνησε
- Ολοκληρώθηκε το 28ο Διεθνές Συμπόσιο της Σύμης: Καμία δημοκρατία δεν είναι ασφαλής όταν η εξουσία δεν ελέγχεται
- Τροχαίο με την εμπλοκή λεωφορείου και δύο ΙΧ στον Πειραιά – Δύο τραυματίες
- Σοβαρό τροχαίο στη Μεσαρά: Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με μηχανή
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 11.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442