Επιτυχής διάσωση των 12 Ρώσων επιστημόνων που παγιδεύτηκαν στους πάγους της Αρκτικής
Αίσιο τέλος είχε το Σάββατο οι περιπέτεια 12 Ρώσων επιστημόνων που επί μέρες παρέμειναν παγιδευμένοι σε κομμάτι πλεούμενου πάγου στην Αρκτική μετά την καταστροφή του ερευνητικού σταθμού SP-32 στο Βόρειο Πόλο. Διασώθηκαν με τη συμβολή ελικοπτέρου Mi-26.
51
Αίσιο τέλος είχε το Σάββατο οι περιπέτεια 12 Ρώσων επιστημόνων που επί τέσσερις μέρες παρέμειναν παγιδευμένοι σε κομμάτι πλεούμενου πάγου στην Αρκτική μετά την καταστροφή του μεγαλύτερου τμήματος του ερευνητικού σταθμού SP-32 στο Βόρειο Πόλο. Διασώθηκαν με τη συμβολή ελικοπτέρου Mi-26.
Το ρωσικό ελικόπτερο εκτέλεσε μία επικίνδυνη μανούβρα και προσγειώθηκε στο κομμάτι του επιπλέοντος πάγου, όπου είχαν βρει καταφύγιο οι επιστήμονες από την περασμένη Τετάρτη. Το κομμάτι πάγου βυθιζόταν καθημερινά σε βάθος 10 χιλιομέτρων, όπως επισημαίνει το BBC.
Η επιχείρηση αερομεταφοράς των 26 Ρώσων πραγματοποιήθηκε επιτυχώς· οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές, καθώς στην περιοχή οι θερμοκρασία κυμάνθηκε στους -25 βαθμούς Κελσίου, ελαφρώς υψηλότερη από την προβλεπόμενη. Πέραν των επιστημόνων διεσώθησαν και δύο σκύλοι, τους οποίους είχαν μαζί τους.
Η Ρωσία είχε λάβει άδεια από τη Νορβηγία για να εγκαταστήσει ένα προσωρινό κέντρο διάσωσης για την προγραμματισμένη επιχείρηση. Διασωστική ομάδα 30 ατόμων έφθασε στο νησί Σπίτζμπεργκ, ανάμεσα στις θάλασσες του Μπαρέντς και της Γροιλανδίας, περίπου 800 χιλιόμετρα από την περιοχή του ατυχήματος.
Η νορβηγική κυβέρνηση είχε προσφέρει βοήθεια για την εκτέλεση της επιχείρησης, εντούτοις η Ρωσία αρνήθηκε τη συνδρομή, καθώς διέθετε όλα τα απαραίτητα μέσα για να οδηγήσει με ασφάλεια τους 12 επιστήμονες στην πατρίδα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κίνηση: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό και στους δρόμους γύρω από το λιμάνι του Πειραιά
- Κουτλουάι: «Δεν κατάλαβα γιατί ο Όσμαν πήγε στον ΠΑΟΚ» (vid)
- Στο Κρεμλίνο η ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας – Στο επίκεντρο η Ουκρανία και η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών
- Κούβα: Ιστιοφόρο ισπανικής ΜΚΟ έφτασε με ανθρωπιστική βοήθεια
- Μπορεί η AI να «εφεύρει» ένα σπάνιο πουλί;
- Κυψέλη: Θρίλερ με τη σορό που βρέθηκε σε βαλίτσα – Τι εξετάζουν οι Αρχές
- Φοβερά λόγια του Φεράν Τόρες: «Το γκολ το έβαλαν 47 εκατομμύρια Ισπανοί όχι εγώ»
- Κύπρος: 52 χρόνια μετά οι μνήμες παλεύουν να μείνουν ζωντανές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442