Υψηλό τίμημα θέτουν οι Σοσιαλιστές του Μιλόσεβιτς για τη στήριξη νέας κυβέρνησης
Υπό τον όρο της διακοπής έκδοσης Σέρβων στο ICTY εντάσσονται οι Σοσιαλιστές του Σλ.Μιλόσεβιτς στην υπό σύσταση κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας. Έντονη ανησυχία εκφράζει η ΕΕ -διά στόματος Σολάνα- για πιθανή συμμετοχή των Σοσιαλιστών σε κυβερνητικό σχήμα.
Υπό τον όρο της διακοπής έκδοσης Σέρβων στο ICTY εντάσσονται οι Σοσιαλιστές του Σλ.Μιλόσεβιτς στην υπό σύσταση δημοκρατική κυβέρνηση της χώρας. Έντονη ανησυχία εκφράζει η Ένωση -διά στόματος Χαβιέρ Σολάνα- για την ενδεχόμενη συμμετοχή των Σοσιαλιστών σε κυβερνητικό σχήμα.
«Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού και να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις» δήλωσε τη Δευτέρα Ίβιτσα Ντάτσιτς, ανώτατος αξιωματούχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας -το οποίο ελέγχει μόνο τις 22 από τις 250 έδρες του Κοινοβουλίου, όμως η στήριξή του είναι σημαντική δεδομένου ότι οι πρόσφατες βουλευτικές εκλογές δεν ανέδειξαν καθαρό νικητή.
Εντούτοις, ο Ίβιτσα Ντάτσιτς ξεκαθάρισε πως η στήριξη προς την κυβέρνηση μειοψηφίας είναι εφικτή μόνο εφόσον «τα άλλα κόμματα εντστερνιστούν τις βασικές αρχές του κόμματος» -συμπεριλαμβανομένου του αιτήματος διακοπής έκδοσης Σέρβων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.
Όπως αναφέρει το Reuters, οι δηλώσεις Ντάτσιτς έρχονται αφότου δύο παρατάξεις -η φιλοδυτική G7 και η Σερβική Κίνηση Ανανέωσης- συμφώνησαν την Κυριακή να μετάσχουν σε κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος και είχε διαδεχθεί τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην προεδρία της Γιουγκοσλαβίας.
Η κίνηση των δύο κομμάτων ανοίγει το δρόμο για το σχηματισμό σερβικής κυβέρνησης, δημιουργώντας την προοπτική για άρση του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο περιήλθε η χώρα κατόπιν των εκλογών της 28ης Δεκεμβρίου. Όμως, πιθανή αποδοχή των όρων των Σοσιαλιστών, θέτει σε κίνδυνο την ίδια την αξιοπιστία της Σερβίας που θα κινδυνεύσει να χάσει την πολιτική και οικονομική στήριξη της Δύσης.
Ήδη, η Ευρωπαϊκή Ένωση διά του επικεφαλής ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα εξέφρασε ανησυχία για πιθανή συμμετοχή του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη νέα κυβέρνηση. Όπως επισημαίνει το BBC, ο Χαβιέρ Σολάνα δήλωσε καθαρά πως μία τέτοια εξέλιξη θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις της Σερβίας με την Ένωση.
Επισημαίνεται ότι από τις συνομιλίες για τη σύσταση κυβέρνησης συνασπισμού αποχώρησαν το Δημοκρατικό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Ζόραν Ζίβκοβιτς, καθώς και τρία ακόμη μεταρρυθμιστικά κόμματα, εκφράζοντας πλήρη αντίθεση σε ενδεχόμενη συμφωνία με τους Σοσιαλιστές του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Το συγκρότημα θα παρουσιάσει ζωντανά το νέο του άλμπουμ «Οργή Λαού» καθώς και τραγούδια μέσα από όλη του τη δισκογραφία, όπου συχνά πρωταγωνιστούν οι στίχοι σπουδαίων Ελλήνων ποιητών.