71

Επιστολές, με τις οποίες ζητά την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διαφύλαξη της αντικειμενικής ενημέρωσης των πολιτών από την κρατική τηλεόραση και το κύρος του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, απέστειλε τη Δευτέρα προς το ΕΣΡ και την ΕΣΗΕΑ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θοδωρής Ρουσόπουλος.

Το κείμενο των επιστολών έχει ως εξής: «Όπως είναι γνωστό, η κρατική τηλεόραση, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που κάθε φορά τη διοικούν, τυπικά ανήκει σε όλους τους πολίτες της χώρας, καθώς οι τελευταίοι είναι και οι χρηματοδότες της, μέσω της γνωστής εισφοράς».

»Αυτό σημαίνει ότι η κρατική τηλεόραση οφείλει να προβάλλει, εκτός των άλλων, και τις πολιτικές δραστηριότητες των κομμάτων, ισότιμα και αντικειμενικά. Δυστυχώς, οι αυτονόητες αυτές αρχές, οι οποίες συνιστούν την καλώς νοούμενη δημοσιογραφική δεοντολογία, την Κυριακή 18 Ιανουαρίου παραβιάστηκαν βάναυσα από το επιτελείο που διοικεί τη ΝΕΤ, με αποτέλεσμα να δοθεί η εντύπωση ότι η κρατική τηλεόραση, καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές, καθημερινά γίνεται όλο και περισσότερο κομματική».

»Συγκεκριμένα, την Κυριακή 18 Ιανουαρίου η ΝΕΤ αφιέρωσε 18 λεπτά της ώρας στην προβολή της δραστηριότητας του Γ.Παπανδρέου και μόλις τέσσερα λεπτά της ώρας στην πολιτική δραστηριότητα του προέδρου της ΝΔ Κ.Καραμανλή. Η απόδειξη των ισχυρισμών μας περικλείεται στη συνημμένη βιντεοκασέτα, που αποδεικνύει ότι ο χρόνος προβολής του ΠΑΣΟΚ ήταν υπερβολικός, σχεδόν πενταπλάσιος του χρόνου που αφιέρωσε η ΝΕΤ στη ΝΔ».

»Επειδή πιστεύουμε ότι παραβιάζεται συστηματικά και βάναυσα από τους υπευθύνους της κρατικής τηλεόρασης τόσο η δημοσιογραφική δεοντολογία όσο και η συνταγματική επιταγή για ισότιμη πληροφόρηση των πολιτών, θεωρούμε ότι η ΕΣΗΕΑ οφείλει να αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών για να διαφυλάξει το κύρος του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και της αντικειμενικής ενημέρωσης».


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ