Συσχέτιση κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων και κατάθλιψης
Λονδίνο: Το ιστορικό τραυματισμού στο κεφάλι αυξάνει τις πιθανότητες μεταγενέστερης εκδήλωσης κατάθλιψης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of General Psychiatry.
Λονδίνο: Το ιστορικό τραυματισμού στο κεφάλι αυξάνει τις πιθανότητες μεταγενέστερης εκδήλωσης κατάθλιψης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of General Psychiatry.
Η έρευνα εστίασε σε 91 ασθενείς που είχαν κατά το παρελθόν τραυματιστεί στο κεφάλι και σύγκρινε την κλινική εικόνα τους με την αντίστοιχη ασθενών που είχαν υποστεί τραυματισμούς σε άλλα μέρη του σώματος.
Όπως διαπιστώθηκε, σε διάστημα ενός έτους από την έναρξη της έρευνας το 33% των ασθενών είχαν προσβληθεί από σύνδρομο κατάθλιψης. Επιπλέον, αρκετοί εμφάνισαν συμπτώματα άγχους και το 56% εκδήλωσαν επιθετική συμπεριφορά.
Όταν οι ερευνητές εξέτασαν το ιατρικό ιστορικό περισσότερων από 900 ασθενών που είχαν υποστεί κρανιοεγκεφαλική κάκωση επιβεβαίωσαν το κύριο συμπέρασμα της μελέτης, αφού οι μισοί εξ αυτών, που έφεραν τους σοβαρότερους τραυματισμούς, είχαν υποστεί κάποιου είδους ψυχική νόσο στο χρονικό διάστημα των επόμενων 12 μηνών.
«Το φαινόμενο θα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος καθώς φαίνεται ότι είναι πολύ πιο σοβαρό και συχνό από ό,τι θεωρείτο έως σήμερα. Γενικότερα, τα άτομα που έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις θα πρέπει να υποβάλλονται τακτικά και σε ψυχιατρικό έλεγχο», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της επιστημονικής ομάδας.
health.in.gr
- Κατασκοπεία στη Σούδα: Βρέθηκε κρυπτογραφημένο λογισμικό στο κινητό του Γεωργιανού
- O Λίνεκερ αποθέωσε τον Μπρούνο Φερνάντες
- Έκλεισαν τα Στενά του Ορμούζ – Ποιες χώρες θα επηρεαστούν περισσότερο
- «Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο»: Με τραγούδια του Φοίβου Δεληβοριά στο θέατρο 104
- Tα διλήμματα στο τραπέζι Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές: Ο πόλεμος στο Ιράν, η συνταγματική αναθεώρηση, η ελληνική προεδρία Ε.Ε.
- Θεσμική η συνάντηση Ανδρουλάκη – Μητσοτάκη – Δεν υπάρχουν περιθώρια συναίνεσης σε άλλα θέματα διαμηνύει το ΠΑΣΟΚ

