28

Στη Βουλή μεταφέρεται από την Πέμπτη η διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την οικονομία, με την έναρξη της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2004. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα με μία κρίσιμη ψηφοφορία που ισοδυναμεί με «ψήφο εμπιστοσύνης».

Όπως αναφέρει Το Βήμα, το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε σύσκεψη με τον υπουργό οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη προκειμένου να χαράξουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν κατά τη συζήτηση, καθώς εφέτος έχει προστεθεί ένα παράγοντας αβεβαιότητας: Η στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που είτε αποχώρησαν, είτε δεν πρόκειται να κατέβουν στις προσεχείς εκλογές.

Την Πέμπτη, ο κ. Χριστοδουλάκης προτίθεται να διανείμει σε όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενημερωτικό υλικό, με τη μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων, για τις βασικές επιλογές του προϋπολογισμού. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, εκτός από την καθιερωμένη ομιλία του πριν από την ψηφοφορία της ερχόμενης Δευτέρας, προτίθεται να παρακολουθεί στενά και επί καθημερινής βάσεως τα τεκταινόμενα στη Βουλή.

Η σημασία που αποδίδει στη Βουλή είναι τόσο μεγάλη, ώστε ζήτησε από το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να αναβάλει την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα συγκέντρωση των νέων υποψηφίων του κόμματος ώστε να προετοιμαστεί απερίσπαστος. Βασικός στόχος του κ. Σημίτη είναι να αποκαλύψει «το κρυφό οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ».

Εν όψει της πολιτικής αυτής «μάχης», την Τετάρτη υπήρξε παρέμβαση των βιομηχάνων, οι οποίοι, μέσω του ΙΟΒΕ, καυτηρίασαν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και την κατηγόρησαν για «δημοσιονομική χαλάρωση». Ωστόσο, υποστήριξαν ότι το λεγόμενο κοινωνικό πακέτο θα ήταν ευπρόσδεκτο εάν συνοδευόταν από μείωση των δημόσιων δαπανών, και εκτιμά πάντως ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και το 2004.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ