38

«Ο Καρούζος κάπου μας λέει ότι η ζωή είναι κήπος, που μαραίνεται, ενώ ο Σαχτούρης μας λέει κοντή βιολέτα που είναι η ζωή».

Τα λίγα και αποσπασματικά λόγια της Γιάννας Περσάκη, που παρέλαβε για το σύντροφό της Μίλτο Σαχτούρη το μεγάλο κρατικό βραβείο λογοτεχνίας 2003, ομόρφυναν την άσχημη εικόνα και έβαλαν τάξη στο χάος που επικράτησε το βράδυ της Τρίτης, στην τελετή απονομής των κρατικών βραβείων, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η απονομή έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με διοργανωτή το υπουργείο Πολιτισμού (το οποίο έστειλε 1.200 προσκλήσεις, 500 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση στην αίθουσα Μητρόπουλος και περίπου 200 έμειναν εκτός).

Παρ όλο που η αίθουσα είναι διπλάσιας χωρητικότητας από τον αριθμό των ατόμων που συνήθως προσέρχεται στην ετήσια εκδήλωση των βραβείων, αποδεικνύεται ότι «το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, όχι μόνο των μυημένων στην λογοτεχνία αλλά γενικότερα, είναι έκδηλο ότι περιβάλλει το θεσμό» είπε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των βραβείων Γιώργος Βέλτσος αποδέχθηκε ότι ο ρόλος ως κριτικού στην επιτροπή δεν επετεύχθη, γιατί «η σχέση του δημιουργού και του κριτικού δεν λειτούργησε, καθώς οι δημοσιολογούντες δημιούργησαν πολεμοχαρείς σκιαμαχίες» φέρνοντας ως παράδειγμα και την έκθεση OUTLOOK.

Τα βραβεία απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος στους Δημήτρη Δημητριάδη (βραβείο μυθιστορήματος), Τάσο Γουδέλη (βραβείο διηγήματος), Μανόλη Πρατικάκη (βραβείο ποίησης), Σταύρο Σταυρίδη (βραβείο δοκιμίου-κριτικής), Παναγιώτη Κουσαθανά (βραβείο χρονικού-μαρτυρίας), στην Gaga Rosic και στον Ingemar Rhedin (βραβείο μετάφρασης έργου ελληνικής λογοτεχνίας σε ξένη γλώσσα, ο οποίο παρέλαβε ο Σουηδός πρεσβευτής), στον Ανταίο Χρυσοστομίδη (βραβείο μετάφρασης έργου ξένης λογοτεχνίας στην ελληνική γλώσσα), στον Ευγένιο Τριβιζά (βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου), στη Φωτεινή Στεφανίδη (βραβείο εικονογράφησης παιδικού βιβλίου) και στην Παρί Καλαμαρά (βραβείο βιβλίου γνώσεων για τα παιδιά).

ΑΠΕ